В казуса с разменените бебета в болница Шейново няма умисъл,

...
В казуса с разменените бебета в болница Шейново няма умисъл,
Коментари Харесай

Шефът на Шейново: Няма умисъл, а низ от нелепи случайности

В проблема с разменените бебета в болница " Шейново " няма предумисъл, а единствено низ от нелепи случайности. В това бе безапелационен шефът на лечебното заведение доктор Румен Велев. Той изрази желанието си въпросът да бъде позволен най-бързо и най-добре за двете фамилии. Според адвокати обаче въпросът ще се разплита дълго време и има риск децата да отидат при биологичните си родители след месеци, даже след година.
Директорът описа, че от седмица в болничното заведение текат инспекции, а той незабавно е подал сигнал в полицията. " Предвид деликатността на обстановката, искахме да се запазят персоналните данни, по тази причина нямаше информация по случая. На процедура към този момент биологичните родители са изяснени с ДНК експертизи. Оттук насетне е въпрос на юридическа процедура. В болничното заведение текат още три инспекции ", съобщи той. Това не изяснява за какво не е подаден сигнал и до принципала на болничното заведение - Столичната община.
Д-р Велев се опита да изясни по какъв начин и по кое време се е случила размяната. Според него няма неточност при слагането на гривните с номерата на децата и майките. На майката с бебе с гривна " А " е обещано бебе с гривна " Б ", а размяната е станала при първото разпределяне на бебетата, счита той. От думите му стана ясно, че процедурата планува след банкет в неонатологично поделение да се слага на кошчето огромно картонче с името на майката и номер на бебето. Нито една от двете майки обаче не е обърнала внимание на гривничките, които имат, а при изписването те не са били сверени, разяснява лекарят. Едната майка съхранява всички документи.
Велев разгласи, че откритите отговорни лица ще бъдат дисциплинарно осъдени, ще се носи и правосъдна отговорност. Той изрази подготвеност да подаде оставка откакто завърши казусът, стига инспекциите да открият процедурни нарушавания.
Докторът не е разговарял с майките, само че болничното заведение е декларирала подготвеност да им оказва здравна и психическа помощ.
На въпрос има ли други такива случаи Велев бе безапелационен, че в 30-годишната му процедура се случва за пръв път. Раждали в болничното заведение обаче описват, че и различен път са се случвали неточности при разпределянето на бебетата по стаите, които обаче се виждат в точния момент.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР