В Казанлъшкото село Хаджи Димитрово тази сутрин бе извършена акция

...
В Казанлъшкото село Хаджи Димитрово тази сутрин бе извършена акция
Коментари Харесай

Спасиха пострадал щъркел и малките му в село Хаджидимово

В Казанлъшкото село Хаджи Димитрово тази заран бе осъществена акция по избавяне на семейство щъркели. От гнездото бяха извадени пет дребни щъркелчета, защото подозренията на специалистите от " Зелени Балкани " е, че единият от родителите им, който е със строшен клюн може да ги изостави.

В недeля поданици на Хаджи Димитрово виждат, че единият от щъркелите в гнездото в селото е засегнат. Виждат, че клюнът му е потърпевш, само че нямат визия по какъв начин. Веднага подават сигнал.

" В неделя преди обяд забелязахме, че единият щъркел е засегнат по клюна. Наблюдавахме го денем и към този момент бяхме сигурни, дори и го гледах с бинокъл да бъда по сигурен. Видяхме, че клюнът е развален, килнат и в края на деня качихме пост във Facebook ", описа Венцислав Дуцин.

На сигнала се отзовават от " Зелени Балкани ", които посредством вишка се пробваха да стигнат до гнездото и да заловят потърпевшата птица. Тя обаче отлетя.

" Много мъчно ще осезаем летяща птица, защото крилата са напълно здрави, видяхте, че има пострадване единствено на клюна ", изясни доктор Руско Петров от " Зелени Балкани ".

Сега жителите на селото би трябвало даа следят щъркела и когато той изнемощее, от " Зелени Балкани " ще се опитат да го уловят, с цел да стартират лекуването му.

" Ще опитаме да фиксираме клюна на животното или ще използван една нова техника с 3 Д принтер, която ще създадем протеза и тази протеза след премахване на частите, които в случай че са към този момент мъртви на клюна ще сложим протезата на тяхно място. Това е една новаторска технология, която за пръв път ще използваме. Много се надяваме да имаме триумф ", посочи Христина Клисурова от " Зелени Балкани ".

Спасителите, обаче съумяха да вземат от гнездото пет дребни щъркелчета, които са настанени в избавителния център " Зелени Балкани ".

" Тези трите по-големите, съвсем на 100 % ше оцелееят, защото положението им е положително. Другите две щъркелчета са напълно обезводнени, доста слаби. Ще би трябвало да поставим много старания и много битка за тяхното оцеляване ", изясни доктор Руско Петров от " Зелени Балкани ".

А хората в Хаджи Димитрово споделят, че щъркелите от години наред са неизменима част от селото. Те ги очкават всяка пролет с неспокойствие.

" Щъркелите се появиха в селото ни 2014 година, 2015 година при една тежка зима гнездото беше разрушено. Жители на селото най-много с самодейност на Венцислав Дуцин, който живее чрез до гнездото, самото гнездо беше възобновено. От тогава щъркелите са неизменима част от селото ни ", сподели Сунай Салиев, кмет на с.Хаджидимитрово.

" Много ги обичаме, доста ги обичаме и ги чакаме през пролетта с неспокойствие, тука децата дето играят се радват, че има такива животинки и има някакво вярване съм чувала от старите хора, че където има щъркели, там градушка не вали ", показа Руска Иванова.

Малките щъркелчета ще бъдат доотгледани в " Зелени Балкани ", а вярата е в края на лятото да бъдат пуснати на независимост.

кореспондент: Десилава Петкова
оператор: Иван Янев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР