В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина,

...
В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина,
Коментари Харесай

Евродепутати: Унгария вън от Шенген заради издаването на визи на руснаци и беларуси

В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Русия и Беларус.
Близо 70 евродепутати, измежду които и пратеникът на ГЕРБ Андрей Ковачев, изпратиха писмо до председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен с искане Унгария да бъде извадена от системата за свободно пътешестване през вътрешните граници в Европейски Съюз. Инициативата им е провокирана от решението на Будапеща да облекчи визовите ограничавания за руснаци и беларуси.

След като комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон (Швеция) предизвести, че Европейски Съюз ще предприеме дейности, в случай че визовата скица бъде приета за риск, група от 67 депутати в Европейския парламент упорстват изпълнителната власт на Европейски Съюз да предприеме ограничения против Будапеща, в това число вероятно да в профил Унгария от Шенгенската зона за свободно пътешестване.

" Призоваваме Европейската комисия да предприеме незабавни ограничения за следствие на решението на Унгария, защото то може да съставлява малка врата и евентуално да заплаши цялостното действие на Шенгенското пространство и ролята му на сигурна зона за жителите ", се споделя в писмото, инициирано от чешката евродепутатка Дануш Нерудова и литовския евродепутат Петрас Аустревичус.

" Ако унгарското държавно управление откаже да промени политиката си, Еврокомисията и всички представители на Европейски Съюз би трябвало да слагат под въпрос унгарското наличие в Шенгенското пространство, като вкарат нови ограничения за отбрана на европейските жители, в това число нов надзор по унгарските граници, в случай че е належащо ", се споделя още в писмото. В него се преглежда и опцията други страни от Европейски Съюз да не признават унгарските визи и да вкарат надзор по границите на страната. 

Унгария разшири в края на предишния месец листата на страните, откъдето " гастарбайтерите " ще имат омекотен достъп през нейните граници, а по този метод и през границите на другите страни в Шенгенското пространство. В категорията за облекчени процедури тя включи Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Молдова, Русия и Беларус.

Европейската национална партия (ЕНП), която има най-голямата група в Европейския парламент, съобщи, че решението на Унгария да улесни разпоредбите за влизане на руснаци и беларуси ще усили риска от шпионаж и в същото време ще породи опасения за националната сигурност.

Чуждестранните служащи могат да обитават в Унгария две години и да удължават престоя си за още три години толкоз постоянно, колкото желаят. Освен това те могат да упражняват всякаква специалност. Те би трябвало единствено да потвърдят, че са наети, имат къде да живеят и имат здравна осигуровка в Унгария.

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто съобщи, че в сходство с европейските правила тези процедури и издаването на позволения за престояване са въпрос от национална подготвеност.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР