В категория А победителите са отбор SEARCH от ПМГ Христо

...
В категория А победителите са отбор SEARCH от ПМГ Христо
Коментари Харесай

Четири български ученически отбора стигнаха до европейските финали на олимпиадата по статистика

В категория " А " спечелилите са тим SEARCH от ПМГ " Христо Смирненски " в Перник и тим CoffeeNG от Втора британска езикова гимназия " Томас Джеферсън " в София, а в категория " Б " спечелили са тим PRIMA на Варненската комерсиална гимназия " Георги Стойков Раковски " и тим DEIMOS на ПМГ " Иван Вазов " в Добрич.

Дали е истина, че в миналото е било доста по-хубаво, учениците доказваха с езика на числата, ползвайки разнообразни данни на националната статистика и Евростат, а в работата си по презентациите те са били направлявани от ментори - техните учители.

В тим SEARCH от ПМГ " Христо Смирненски " в Перник вземат участие Деян Ботев, Деян Тасев и Николай Йорданов, които са в 12. клас. Техен наставник е била Лозка Симеонова. Оценката дали предишното е било по-добро от сегашното е субективна и зависи от самостоятелните възгледи, опит и полезности на хората, е заключението на учениците. Според тях и двете измерения на времето - предишното и сегашното - имат своите преимущества и дефекти. " Важното е да се ценят и опитът на старостта, и ентусиазмът и нововъведенията на младите. Човек би трябвало да се стреми към бъдеще, без да се затваря в илюзии за предишното. Ние, младите, живеем в сегашното и се фокусираме върху това, което можем да променим, с цел да създадем живота си по-добър през днешния ден ", акцентират учениците.

В тима CoffeeNG на втора британска езикова гимназия " Томас Джеферсън " в София са учениците от 12. " А " клас Ивайло Чернев и Ясен Русинов, а техен наставник е била Нели Хинова. За да отговорим на този въпрос, взехме решение да съпоставим не доста далечното минало с сегашното по отношение на разнообразни индикатори - като безработица, дълготрайност на живот, смъртност на пътя, цена на жилищата, приходи, нездравословни излъчвания във въздуха и други, описват учениците. Постарахме се да сравним освен данни за България преди и в този момент, а да я съпоставим с други страни от Европейския съюз, показват още те. Изводът им е, че социално-икономическата конюнктура в България през последните петнадесетина години се е подобрила доста. Същата наклонност се следи и в другите страни от Европейския съюз. Колебанията в някои от критериите учениците отдават на пандемията от Ковид 19. " Можем да заключим, че животът преди не е бил по-добър от този през днешния ден и също така можем да предвиждаме, че ще става все по-добър и за напред. България е едно по-добро място за живеене от преди и по този начин ще бъде ", уверени са учениците.

В тим PRIMA на Варненската комерсиална гимназия " Георги Стойков Раковски " вземат участие Румяна Тодорова, Юлиана Димова и Емил Русев, а техен наставник е била Милена Станева. Според тях изказванието, че " Някога всичко беше по-добре " е субективно и зависи от самостоятелни гледни точки и контексти. Статистическите данни дават скъпа информация, само че те би трябвало да се преглеждат дружно с персоналните прекарвания и полезности на хората, когато се прави оценка дали е било, или не по-добре за България, считат учениците. Миналото може да има своите преимущества, само че сегашното предлага нови благоприятни условия за еволюция и напредък, уверени са младежите.

В тим DEIMOS е Калоян Тодоров от ПМГ " Иван Вазов " в Добрич, а негов наставник е Ангелина Иванова, тя е и баба на младежа. Според него " визията за отминалото благополучие, за Златния век, е мит в човешката цивилизация, само че цифрите демонстрират, че човечеството праволинейно е вървяло напред. Хората живеят по-дълго, по-здрави и по-образовани са. Много заболявания са изчезнали ". Следователно чувството за " отминалото хубаво " е субективно, което обаче не значи, че не е действително, счита Калоян Тодоров. Той показва данни от обзорно проучване на Our World in Data за измененията в света за 200 години - през 1820 година в последна беднотия живеят 94 на 100 от популацията, а през 2015 - малко под 10 на 100. Преди 200 години шансът на едно дете да доживее петия си рожден ден е бил почти 50 на 100, през днешния ден детската смъртността е 4 на 100 ". По данни, показани от ученика за България за интервала 1920-2021 година, за 100 години детската смъртност понижава повече от 30 пъти. От съвсем 50 на 100 делът на необразованите при последното броене е под 2 на 100. През 1945 година дамите получават равни изборни права с мъжете и от под 6 на 100 доближават до към 25 на 100 от народните представители.

Вие и останалите участници в влиятелното интернационално съревнование изминахте сложен, само че прочут път, решавахте проби, подготвяхте презентации, а в обществения кръг представихте идейните си планове за видеоклипове в европейския кръг на конкуренцията, обърна се към учениците ръководителят на Националния статистически институт доцент доктор Атанас Атанасов. Той посочи, че задачите им са били високи, а достиженията - впечатляващи. Днес претърпяваме радостни усеща, когато положеният труд дава високи резултати, добави той. По думите му интернационалното съревнование Европейска олимпиада по статистичка за възпитаници ни учи, развива ни продължително за напредъка на обществото и за жителите. Няма по-силна страст от това един дълготраен учител и ръководител на Национален статистически институт да види по какъв начин млади и амбициозни възпитаници се развиват, сподели Атанасов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР