В Каталуня днес се провеждат извънредните регионални избори. Гласуват над

...
В Каталуня днес се провеждат извънредните регионални избори. Гласуват над
Коментари Харесай

Каталуня прави днес трудни избори с неясен край

В Каталуня през днешния ден се организират изключителните районни избори. Гласуват над 5,5 млн. каталунци.

Това решение бе наложено от испанския министър председател Мариано Рахой след декларацията за самостоятелност, оповестена на 27 октомври от локалните сепаратисти.

Независимостта на самостоятелната провинция не бе приета от нито една страна.

Мадрид разчита на изборите като метод да убие в зародиш рецензиите, че постанова властническо ръководство и с вярата да в профил сепаратистите от властта.

Сваленият сепаратистки водач Карлес Пучдемон пък показва изборите като референдум сред испанската принуда и  свободата на каталунците да вземат решение ориста си.

Левицата на някогашния министър председател Ориол Жункерас направи нощес последния си избирателен протест пред пандиза в Естремера, край Мадрид, където е арестуван водачът й в опит да притегли повече състрадание и гласове.

Лидерът на сепаратистите Карлес Пучдемон направи видеообръщание от Брюксел, където се избави от арест. Драматичният му апел „ Или печели страната, или печели Рахой “, бе излъчен на стотина събранията в Каталуня, предаващи обръщението.

Сепаратистки настроени каталунци протестират против ареста на част от водачите им: „ Винаги сме протестирали спокойно, само че те ни назовават бунтовници и терористи. Затова водачите ни са в пандиза “.

Юнионистите атакуват с посланието „ Трябва да победим, с цел да се отървем от тези радиали в Каталуния. Тези хора ни омръзнаха. Не можем да живеем с тях “.

Според последните прогнози изходът на изборите е неразбираем и надали ще позволи рецесията.

Сондажът сочи, че блокът на трите листи на сепаратистите може да завоюва 68 места в локалния парламент или да загуби изборите с доста малко.Проучването предвижда 36-37 места за левицата на Жункерас, 26-27 места за партията на Пучдемон и 5-6 за сепаратистката последна десница. Преговорите ще са сложни след пропукването на връзките сред Жункерас и Пучдемонт. Повечето водачи на сепартистите с изключение на това са или в пандиза, или в чужбина, с цел да не бъдат задържани. Ако болшинството е нежно, тяхното неявяване ще блокира работата на новия каталунски парламент.

В противниковия лагер демократичната Суидаданос може да се надява на 31-32-ма депутати, следвана от социалистите с 20-21 и консервативната Народна партия на Рахой с 4-5.

Между тях е радикалната левица, която не е нито сепаратистка, нито юнионистка и се надява  да стане балансьор на доста сложна следизборна коалиция, въпреки да няма съвсем никакъв късмет за това.

Каталунският президент съобщи, че ще признае резултатите от предварителните избори, само че не е сигурен, че по този начин ще постъпи и Мадрид.

Ако до февруари не бъде формирано ново каталунско държавно управление, автоматизирано ще бъдат планувани нови избори през април. Така Каталуня ще замязя мощно на Испания, която след изборите през декември 2015 трябваше да гласоподава още веднъж през юни 2016 поради невъзможността да сформира държавно управление.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР