В късния август американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че

...
В късния август американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че
Коментари Харесай

След одобрение от Израел, САЩ и ОАЕ готови да сключат голяма сделка за F-35

В късния август американският държавен секретар Майк Помпео разгласи, че Вашингтон обмисля да продава оръжия на Обединените арабски емирства, само че първо би трябвало да е сигурен, че Израел ще продължи да се радва на военно-техническо предимство над съседите си.

Ройтерс цитира неназован източник, спорее който Вашингтон и Абу Даби възнамеряват да сключат съглашение за продажбата на стелт изтребителите F-35 на Обединените арабски емирства на 2 декември, което съответствува с Националния ден на ОАЕ.

Нито посолството на Обединените арабски емирства във Вашингтон, нито администрацията на президента Тръмп потвърдиха или разясниха въпроса към момента.

От своя страна неназована говорителка на Пентагона е споделила на Ройтерс, че "що се отнася до политиката, Съединените щати не удостоверяват или разясняват препоръчани отбранителни продажби или прехвърляния, до момента в който Конгресът не бъде прочут официално ".

Източниците обаче, настояват, че Белият дом сега изследва вероятните способи по какъв начин да направи F-35 по-видим за израелските радарни системи, в благозвучие с предходното съглашение сред Вашингтон и Тел Авив, което подсигурява, че всяка американска оръжейна продажба на страни в района, няма да афектира "качественото военно предимство " на Израелските отбранителни сили.

Споразумението планува гаранции, че американските оръжейни доставки за Израел са "с по-голям потенциал " спрямо оръжията, които се продават на съседите на еврейската страна.

В началото на септември, Ню Йорк Таймс писа, цитирайки лични източници, че израелският министър-председател Бенямин Нетаняху скрито е дал зелена светлина на американското държавно управление за проекта й да даде ОАЕ с оръжия, в това число F-35.

Според въпросните източници, Нетаняху се е отказал от предходните си недоволства против допустима оръжейна договорка сред Вашингтон и Абу Даби, след диалози с американския държавен секретар Майк Помпео, извършен в Йерусалим в края на август.

По-рано този месец американският президент Доналд Тръмп съобщи, че Обединените арабски емирства желаят да закупят изтребители F-35, както и че Съединените щати обмислят опцията за продажбата на невидимите самолети.

От своя страна Нетаняху по това време споделяше, че изказванията, че Вашингтон ще продава F-35 на Обединените арабски емирства са "фалшиви вести ", отбелязвайки, че Съединени американски щати са сключили съглашение за нормализирането на връзките сред Израел и страната от Персийския залив, което не включва никакви оръжейни покупко-продажби сред Абу Даби и Вашингтон.

Израел и ОАЕ доближиха до историческото спокойно съглашение на 13 август. То беше направено с посредсничеството и самодейността на Съединени американски щати, за нормализация на връзките, като сред всичко друго, двете страни подписаха документи за съдействие в цялостен набор от сфери като вложенията, туризма, защитата и други области.

Споразумението прави ОАЕ третата арабска страна, която подписва пълновръстен мир с Израел след Египет през 1979 и Йордания през 1994 година.

Съединените щати започнаха да доставят F-35 на Израел през късната 2017 година, като еврейската страна ги употребява съгласно някои информации за бомбардировки в Сирия и Ирак от този момент.

Тел Авив има най-малко 26 оперативно подготвени изтребителя Ф-35, като 75 още се чака да бъдат закупени. По настоящем Израел е единствената страна в Близкия изток, която оперира с F-35.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР