В Канев център се поведе тържествен концерт, посветен на Стоян

...
В Канев център се поведе тържествен концерт, посветен на Стоян
Коментари Харесай

Повече от 150 ученици от русенски училища се включиха в концерта, посветен на Стоян Михайловски

В Канев център се поведе церемониален концерт, отдаден на Стоян Михайловски и 132 години от написването на плана за български всеучилищен химн. В събитието, проведено от РУО – Русе и Община Русе, се включиха повече от 150 възпитаници от 23 русенски учебни заведения.

„ В тази седмица се надявам в сърцата ви да останат думите на огромния стихотворец и държавник " Народността не пада, там дето знаньето живей “. Русе ще отбелязва тази седмица освен в този момент, само че и в годините напред. Написването на химна е едно от най-важните неща, случили се за първи път в Русе “, сподели кметът Пенчо Милков при откриването на концерта. Той благодари на общинския консултант и учител по български език и литература в ПГДВА „ Йосиф Вондрак “ Татяна Нахабедян, която е абстрактен уредник на седмицата, отдадена на Стоян Михайловски.

По време на концерта русенските възпитаници извършиха творби, написани от Михайловски, както и български възрожденски песни и фолклорни творби. В края на събитието всички участници излязоха на сцената, с цел да изпълнят всеучилищния химн „ Кирил и Методий “, по-познат като „ Върви, народе възродени ".

На концерта участваха ръководителят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, началникът на РУО – Русе доктор Росица Георгиева, общински съветници и представители на образователни заведения в Русе.

На 15 април 1892 година учителят по френски език в тогавашната Мъжка гимназия, през днешния ден СУ „ Христо Ботев “ в Русе, написва стихотворението „ Кирил и Методий “. Текстът на Стоян Михайловски е оповестен за първи път в сп. „ Мисъл “, кн. 9–10, 1892 година, с подзаглавие „ Проект за български всеучилищен химн “. Под текста създателят, подписан като Ст. Михайловский, прибавя „ Руссе, 1892 Априлий 15 “. През 1901 година композиторът Панайот Пипков основава музиката към текста и по този начин се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР