В Канада препоръчаха да се пие по-малко алкохолАко виното изчезне

...
В Канада препоръчаха да се пие по-малко алкохолАко виното изчезне
Коментари Харесай

Как ще се промени светът на виното през 2023 година?

В Канада предложиха да се пие по-малко алкохол
„ Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустош, надалеч по-страшна, в сравнение с всички изстъпления, които му се вменяват във виновност “ – Бодлер

Някои нишови пазари на вино и потребителски модели се трансформират бързо. Други трендове не престават с години или десетилетия. Основните сили, които „ накланят везните “ за виното, включват угриженост за околната среда и понижаване на излъчванията на въглероден диоксид, „ достоверни “ и натурални виновност, усетите на младите, промени в опаковките и форматите, понижаване на въздействието на коронавирус пандемията и разнообразието на сортове грозде и райони.

Миналата, 2022-а, година породи голям брой паники в света на виното. Редица райони бяха сполетени от изгаряща горещина, рекордна суша, пролетни слани, градушки или горски пожари. Те подсетиха на лозарите за ужасната опасност и голямата цена от изменението на климата. Някои плануват още по-голямо „ еко безпокойствие “ през 2023 година Но тези климатични феномени единствено вършат лозарите и потребителите по-иновативни и адаптивни.

У нас проблеми също не липсваха. Някои от тях изкараха лозаро-винарите на митинги. Бизнесът продължи да моли за народен винен бранд „ България “. Целта му е  да подкрепи известността на страната ни и популяризирането на родните виновност. А Министерство на земеделието даде обещание да продължи работата по национална тактика за бранша.

Вследствие на коронавирус пандемията и растящата инфлация, потребителската кошница се свива и виното остава отвън нея. Преходният излишък на вино от предходната година в Европа е над 50 %. В България – към 35 %, съгласно данни, представени от аграрния ни министър Явор Гечев.

Въпреки финансовото безпокойствие от страна на производителите, проблемите с веригата за доставки и увеличението на транспортните и енергийни разноски, секторът върви напред. Както написа „ Блумбърг “, на ревюто „ Future Drinks Expo “ в Сан Франциско през май предходната година беше насочен взор към мястото на технологиите в бъдещето на виното в лицето на роботите. Те към този момент са в лозята – берат грозде, плевят и подрязват. А скоро ще работят и по ферментирането на дребни партиди грозде в избите.
Ето какви ще бъдат трендовете в света на виното през актуалната година съгласно специалисти:
Според изследване на „ Форбс “, измежду винените трендове за 2023 година е все по-засилващата се роля на онлайн извършването на покупки и обществените мрежи. Много производители намират нови клиенти посредством „ Инстаграм “ (Instagram), „ Facebook “ (Facebook), „ Ютуб “ (YouTube) и един от най-големите шлагери в последно време – „ ТикТок “ (TikTok). Те акцентират това като добър способ за привличане на по-младите генерации, което ще бъде от решаващо значение за дълготрайния триумф на промишлеността.

Освен това по-младите консуматори харесват сладки виновност. Така че специалистите вещаят по-голямо търсене за по-качествените и по-изразителни сладки (и ароматни) виновност.
Нови сортове виновност
От друга страна, изменението на климата тласка винопроизводителите да премислят местоположенията на лозята и да засаждат още веднъж сортове, устойчиви на климата. Поради изменението на климата и продължаващия фокус върху уелнеса, потребителите клонят към винарни, които поддържат практики за запазване на околната среда. Такива, които обръщат внимание на цялостното здраве посредством биодинамично земеделие. Това дава опция на по-малко известните винарни да излязат на напред във времето въз основа на практики за стабилно земеделие и по-млади генерации, заемащи лидерски позиции.

Същевременно пазарът за виновност, създадени от остарели лози, се уголемява и доста европейски производители стартират да акцентират тази характерност, която съставлява „ лозарска съкровищница “ в по-сухи региони като Испания, Португалия, Гърция, Южна Африка, Южна Франция и Италия.

Глобалното стопляне прибавя и нови райони към международната винена карта. Сред тях са Англия, Нидерландия, Полша.

Все повече се затвърждава и наклонността за безалкохолните виновност. Тя не е нова, само че експертите чакат на пазара да излязат по-качествени оферти. Неотдавнашно изследване, извършено в 10 страни от IWSR Drinks Market Analysis, е открило, че продажбите на питиета без и с ниско наличие на алкохол през 2022 година са надхвърлили 11 милиарда $ по отношение на 8 милиарда $ през 2018 година Това към момента е нишов пазар. Организацията предвижда, че потреблението на винени питиета без и с ниско наличие на алкохол ще да се усилят с една трета до 2026 година

Според „ Sommeliers Choice Awards “ известността на розовите виновност, в това число пенливите, е в действителност огромна. Те ще продължат да бъдат обичани на потребителите, само че вълнението и растежът в сегмента може да намалеят. Все отново „ Форбс “ отбелязва, че до момента в който шампанско, кава и просеко ще продължат да се радват на известност, измежду пенливите виновност ще се появи и нов състезател – „ Франчакорта “, който ще доближи до нови, любопитни пиячи на вино.

В изгода на потребителите, през декември 2023 година влиза в действие наложително етикетиране на хранителната стойност на всички виновност, продавани в Европейския съюз, а Бюрото за налози и търговия с алкохол и тютюн към Министерството на финансите на Съединени американски щати разгласи, че обмисля сходен ход.
Екологични виновност
Преосмислянето на стъклената бутилка се трансформира в главен приоритет за далновидните винарни, ангажирани с понижаване на въглеродните излъчвания. Производството и превозването на една бутилка вино съставлява цели 68% от въглеродния отпечатък на целия артикул. Затова доста производители чакат различните опаковки да усилят каузи си през идната година. Ще могат да се намерят повече изискани виновност от междинен клас, продавани в различни опаковки като кутии.

През 2022 година „ Шато Галупе “ в Прованс показа елементарно за пиянство „ Номад розе “. То е в плоска кутия, направена от рециклирана пластмаса, която е 10 пъти по-лека от естествена бутилка. „ Тaблaс крийк винярд “ (Tablas Creek Vineyard) в Калифорния слага своите виновност от по-нисък клас в 3-литров найлонов плик в кутия, чийто въглероден отпечатък е с 84 на 100 по-малък от този на четири общоприети стъклени бутилки. Досега обаче най-голямо понижаване на въглеродния отпечатък в съпоставяне със стъклените бутилки (90 процента) предлага 1,5-литров плик за вино, без кутия към него, който стартира да набира известност в Европа.
Космически виновност
Нека не забравяме и по какъв начин в края на 2019 година европейската компания за галактически проучвания „ Спейс карго ънлимитид “ (Space Cargo Unlimited) и нейната задача WISE (Vitus Vinum in Spatium Experientia) изпратиха 320 лозови резници от мерло и каберне совиньон (и бутилки от „ Шато Петрус “) до Международната галактическа станция за едногодишен престой. Целта беше да се открие дали стресът от микрогравитацията и галактическата радиация може да направи лозята по-издръжливи. Когато се върнаха на Земята през 2021 година, някои от резниците бяха засадени в региона на Бордо във Франция. През 2022 година откривателите съпоставиха тяхното развиване с контролни лози, останали на Земята. Досега наподобява, че „ галактическите лози “ са по-устойчиви на високи температури и заболявания и се нуждаят от по-малко вода – съществени фактори за адаптиране към изменението на климата. Но какъв ще бъде усетът на виновността, ще разберем тази година, когато откривателите съберат първата им годишна продукция от грозде и основат пробни виновност.

Източник: Ирена Величкова: БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР