В каква поза е тялото ви най-често, когато спите нощем?

...
В каква поза е тялото ви най-често, когато спите нощем?
Коментари Харесай

Позата, в която спим може да навреди на здравето ни

В каква поза е тялото ви най-често, когато спите нощем? Оказва се, че това е доста значим въпрос, тъй като методът, по който спим въздейства на нашето здравословно положение.

Всички знаем, че положителният сън е значим за здравето ни. Докато спим тялото ни възобновява силите си, контролира хормоните и метаболизма, а мозъкът се чисти от насъбраните денем отрови. Качествената отмора през нощта освен усъвършенства настроението и работоспособността ни, само че също по този начин ни защищава от напрежението и от редица болести. Изследвания сочат, че недоспиването има негативно влияние върху нашата имунна система, а хроничната липса на сън може да увеличи самостоятелната предразположеност към заразни заболявания.



Повечето хора се нуждаят почти от към осем часа здрав и спокоен сън, с цел да действат вярно. Качеството на съня обаче, зависи от редица фактори, един от които се оказва позата, в която спим.

По случай Световния ден на съня специалисти разкриват изгодите и минусите на най-разпространените пози за спане, написа английският вестник Express.

Спане по тил



Експерти споделят, че това е идеалната поза за добър и спокоен сън. От американската Национална фондация за съня обаче регистрират, че по тил спят едвам 8% от хората. Този метод на спане обезпечава оптималната отмора в неутрално състояние за главата, шията и гърба.

Тази поза е целесъобразна и при хора, които постоянно страдат от гастроезофагеален рефлукс — хранително разстройство, засягащо пръстена на мускула сред езофагуса (хранопровод) и стомаха. Много хора, в това число и бременните дами, страдат от киселини в стомаха. Гастроезофагеалният рефлукс съставлява връщане на наличието от стомаха назад в хранопровода.

Спането по тил обаче, не се предлага за хора, които страдат от сънна апнея — отчасти или цялостно прекратяване на дишането по време на сън вследствие на стесняване или дисторция на дихателните пътища.

Странична поза за сън



При този метод на спане също се намалява рискът от гастроезофагеален рефлукс, както и от болки в шията и гърба.

Хората, които спят встрани, хъркат доста по-малко или не хъркат въобще, защото позата поддържа отворени дихателните пътища.

Според статистиката, тази поза е желана от 15 % от хората.

Недостатъкът на спането на една страна е, че може да докара до появяването на бръчки, защото половината лице е "заровено " във възглавницата.

Спане по стомах



Експертите са на мнение, че тази поза е потребна единствено против хъркане и нездравословна за всичко останало. Затова експертите поучават по опция спането по стомах да се заобикаля. Тази поза за сън предизвиква болки в шията и гърба, защото гръбнакът не е в неутрално състояние. Освен това тя напряга мускулите и ставите.

Спане в поза "зародиш "



Това е пожеланият метод за спане от към 50 % от възрастните човеци — на една страна с закривен торс и сгънати колене.

Позата е целесъобразна за хората, които хъркат, и е отлична за бременните дами. Недостатъкът при нея е, че може да ограничи дишането, в случай че човек е прекомерно сгънат. Това стеснение може да се избегне, в случай че спящият изправи оптимално тялото си, вместо да подпира гърдите си с брадичка и прекалено да сгъва коленете си.

За да се понижи напрежението върху бедрата при позата "зародиш ", специалистите предлагат да се слага възглавница сред коленете.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР