В качеството Ви на министър на отбраната, не сте ли

...
В качеството Ви на министър на отбраната, не сте ли
Коментари Харесай

Проф. Гечев към министър Тагарев: Човек от Ваша семейна фирма печели над 10 млн. лв. от МО

В качеството Ви на министър на защитата, не сте ли в спор на ползи по договорка на Министерството на защитата за безпилотни летателни системи TERES-02, подписана месец след избирането Ви за министър, откакто брачната половинка Ви е съучастник с изпълнителния шеф на една от компаниите, определена за реализатор?

Този въпрос към министъра на защитата Тодор Тагарев зададе националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев по време на парламентарен надзор.

Той посочи, че става дума за социална поръчка за близо 9 млн. лева без Данък добавена стойност, извоювана от обединяването „ Български безпилотни летателни системи “, в което влиза компанията „ Телесис “ ООД, чийто изпълнителен шеф е съучастник със брачната половинка на министъра на защитата в „ Прокон “ ООД, а самият Тагарев попада в уеб страницата на компанията като специалист.

„ След подписването на съглашението сред МО и обединяването „ Български безпилотни летателни системи “ при започване на месец юли т.г., имало ли е искане към МО от страна на изпълнителя за повишение на контрактуваната стойност на поръчката? “, попита още проф. Гечев.

След като министъра отговори негативно на първия въпрос, а по втория съобщи, че настояването на изпълнителя за индексация на цената не е задоволено, депутатът от Българска социалистическа партия съобщи, че не е удовлетворен от отговора и разясни: „ Първо, не е министърът, който ще дефинира аз, като депутат, какво ще запитвам, такива мнения си спестете. Второ, човек от Ваша фамилна компания печели над 10 млн. лева с Данък добавена стойност от МО, по какъв начин да не сте в спор на ползи? “

„ Вие казахте, че е отхвърлено настояването за нарастване на цената на поръчката. А по какъв начин е отхвърлено? Има ли отчет от шеф на Дирекция „ Обществени поръчки “? Ако може да ревизирате за това, че член на Вашия политически кабинет с букви Г.Б. е оказвал, изтъквам, неприемливо вмешателство и жестоко проявление на всички правила за работа и политически напън “. Има ли подобен отчет до Вашия заместник-министър? Между прочее, окончателното рамково съглашение е подписано на 5 юли 2023 година, когато Вие сте министър. И минават 2 седмици и въпросните фамилни другари тичат при Вас и желаят 21% нарастване на цената. И правилно ли е, че Ваш човек е тормозил Дирекция „ Обществени поръчки “? Проверете и в случай че е по този начин, апелирам да ме информирате за последствията. Нашата информация е, че е по този начин “, сподели още Румен Гечев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР