„В живота всичко отминава. Освен желанието да се събудиш край

...
„В живота всичко отминава. Освен желанието да се събудиш край
Коментари Харесай

Колко струва да се будиш и да ти мирише на море?

„ В живота всичко отминава. Освен желанието да се събудиш край морето “.

Франц Кафка не е подозирал какъв брой справедливост е заключил в тази простичка фраза. Дълбочината ѝ изяснява романтиката на изгревите и залезите, които хоризонтът прави незабравими, мириса на море, бриза и всички споделени стъпки в пясъка.

Именно сходни прекарвания направиха къмпингуването и палаткуването съвременни през последните години. Пикът на известността им дойде в лятото след Коронавирус пандемията и карантината, наложена поради нея. Тогава концепцията за отмора, прекарана покрай природата и дивото, стана в пъти по-привлекателна за летовниците.

Чаровната първичност на къмпингите към този момент е магнит освен контингента на хипстъри и хипари. През последните години по Черноморието се появиха каравани и бунгала, които оферират висок стандарт и първокласни условия – сходни на тези в хотелите с няколко звезди.



Удоволствието да се будиш и да ти мирише на море обаче става все по-солено, засича инспекция на медията ни. През идния сезон къмпингите в страната слагат ценови стандарт от към 100 до 200 лева за нощувка.

Като един от най-скъпите и първокласни къмпинги се заформя „ Гардения “, сврян в заливите на Лозенец. Наемът на делукс каравана, която приютява от 4 до 6 души, може да коства над 200 за нощувка. В интервала от средата на юни от средата на септември първа линия коства 400лв. дневно.

Къмпингите „ Каваци “, „ Градина “, „ Златна рибка “, „ 4 сезона “, „ Якото място “ държат почти сходен стандарт. Красиви и сантиментални каравани и бунгала костват от 110лв. до 150 лева за нощувка. Цената включва всички нужни улеснения, а постоянно пространствата са с потенциал до 6 души. Те обаче имат условие за най-малък престой – множеството с най-малко 4 дни.

Така по груби сметки за цяла седмица на морето с компания би трябвало да платите към 1000 лева, а в случай че сте 5-ма души, ще ви излезе малко над 200лв. за спане.

Резервацията на имот за карана или кемпер също не отстъпва, като сезонната цена на упоменатите места по Черноморието варира сред 5000 и 7500 лева



Все още се оферират и места, които дават отговор на стандарта на туристи с по-скромни благоприятни условия. На къмпинги без първокласни условия се намират каравани за цени от 60 до 80 лева за нощувка. Такива откриваме в „ Ахелойска борба “, „ Крапец “ и „ Атлиман “.

Все по-малко обаче остават къмпингите, на които към момента на респект е палаткуването. Едно от последните места, където умерено може да разпънете палатка на Южното Черноморие са къмпинг „ Крапец “, „ Юг “, „ Арапя “ „ Силистар “. Средната цена за слагане на палатка е 10лв., само че на повече от местата обаче ще би трябвало да доплатите и за всеки обособен човек, който спи в палатката. За възрастни цената върви сред 10 и 14лв. За 5 дневна почива на „ Крапец “ двама възрастни ще би трябвало да отделят към 150 лева

Северното Черноморие се затвърждава като по-евтина дестинация за феновете на къмпингуването. На „ Шкорпиловци “ да вземем за пример има опция да изкарате цялостен сезон на каравана против 3200 лева Ако пък желаете да наемете палатка, цената дневно възлиза на 46лв. – за палатка, терен и двама възрастни. С 10 лева по-евтино излиза, в случай че палатката е ваша.

Къмпинг „ Иракли “ е оповестил цени в дейния сезон от 20лв. на каравана или бунгало и 10 лева за палатка. Престоя на всеки възрастен се заплащат настрана по 10лв., за дете - 5лв.

Едни от най-евтините цени е държи къмпинг „ Нептун “, където за цялостен сезон на каравана може да ви коства бюджетната сума от 1000лв. Трябва обаче настрана да заплатите потреблението на електрическа енергия и вода.

Странно или не, високият ценови стандарт не е в положение да откаже мераклиите да кажат " сбогом " на градския звук. Проверка на медията ни сочи, че точно едни от най-скъпите места са резервирани за съвсем целия сезон. Пример за това е къмпинг „ Гардения “, където едноседмична отмора на бунгало коства близо 2000 лв.., а " дупка " без резервация няма!
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР