В живота ни всички сме се сблъсквали с моменти, в

...
В живота ни всички сме се сблъсквали с моменти, в
Коментари Харесай

Някой близък ви е разочаровал? Ето как да се справите с това

В живота ни всички сме се сблъсквали с моменти, в които хора, които обичаме или на които имаме вяра, ни разочароват. Това може да бъде освен мъчително, само че и да сложи под въпрос нашите връзки, доверието и персоналните ни граници. Но какво да извършите, когато този удар идва от някой, който ви е непосредствен? Как да се справите с прочувствената стихия и да продължите напред?

Разочарованието е неизбежна част от човешките взаимоотношения. Това не значи, че би трябвало да го одобряваме безгрижно или да го подценяваме. Всъщност, с цел да преминем през сходни обстановки , е нужно да приемем случилото се, да изследваме личните си усеща и да намерим метод да се излекуваме. Ето няколко стъпки, които могат да ви оказват помощ да се справите с разочарованието и да възстановите вътрешния си мир.
 Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си  Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си  Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си  Петте рани, които ни пречат да бъдем себе си
Приемете действителността и почувствайте страстите си

Първата стъпка към оправянето с разочарованието е приемането на действителността такава, каквато е. Може би инстинктът ви ще ви подтикне да избягате от болката или да се преструвате, че нищо не се е случило. Но това  единствено удължава страданието . Приемете, че разочарованието е част от живота и не бягайте от личните си усеща.

Емоциите, които се демонстрират след изменничество или отчаяние, могат да бъдат тежки – горест, яд, комплициране, празнина. Позволете си да ги почувствате. Тези страсти са естествени и демонстрират, че връзката или обстановката е значима за вас. Може да забележите физически признаци като тежест в гърдите, буца в гърлото или смутен корем – тези реакции също са част от процеса на излекуване.
 Как да преодолеем негативните страсти и да бъдем по-позитивни  Как да преодолеем негативните страсти и да бъдем по-позитивни  Как да преодолеем негативните страсти и да бъдем по-позитивни  Как да преодолеем негативните страсти и да бъдем по-позитивни
Прегледайте упованията си и говорете с хора, на които имате доверие

Разочарованието постоянно идва от несъответственост сред нашите упования и действителността. След като сте дали опция на страстите си да се разпрострат, е значимо да прегледате какви са били упованията ви към този човек. Дали сте претендирали прекалено много или сте били реалистични? Ако сте очаквали рационални неща, тогава индивидът просто се е провалил и вие имате цялостното право да се чувствате засегнати.

В този миг диалогът с приятели, семейство или терапевт може да ви даде друга вероятност и да облекчи тежестта, която носите. Те ще ви изслушат без наказание и ще ви оказват помощ да се почувствате подкрепени.

 меланхолия горест iStock

Проведете прям диалог и поставете граници

Когато се почувствате подготвени, може би е време да проведете прям диалог с индивида, който ви е разочаровал. Но не го правете, когато сте смутени или в разгара на спор. Изберете умерено време, в което и двамата сте наясно с страстите си и сте подготвени да говорите зряло.

Когато обсъждате случилото се, използвайте изречения, които стартират с „ аз “, с цел да изразите своите усеща, вместо да обвинявате с „ ти “. Например: „ Чувствам се наранен/а от това, което се случи “ вместо „ Ти ме нарани “. Това ще направи разговора по-продуктивен и ще разреши на другия човек да ви изслуша, без да се пази.

В взаимозависимост от диалога може да изберете дали да се опитате да намерите решение или да поставите нови граници в връзките ви. Понякога ще се наложи да преразгледате какво е задоволително за вас и какво не бихте толерирали в бъдеще.

 меланхолия горест iStock

Дайте си време и се фокусирайте върху себе си

След този разговор си дайте време да обработите всичко, което сте разискали. Не очаквайте незабавни резултати – от време на време решението изисква повече време и даже след изясняване може да продължите да се чувствате разочаровани. Важно е да се фокусирате върху личното си благоденствие и да не поемате виновността за дейностите на другия човек.

Затова не забравяйте да се грижите за себе си – физически и прочувствено. Освободете се от връзки, които не ви вършат щастливи, и създайте пространство за хора и обстановки, които в действителност ви карат да се чувствате добре.

Разочарованието от непосредствен човек е тежко, само че то може да бъде и скъп урок за нас самите, за нашите граници и упования. Чрез приемане, изложение на страстите си, почтеност и самоподкрепа, можем да намерим метод да се оправим с болката и да израснем по-силни. Не се опасявайте да се доверите на процеса на излекуване и да се грижи за себе си.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР