В живота на много хора идва момент, в които те

...
В живота на много хора идва момент, в които те
Коментари Харесай

Една мисъл, вълнуваща и плашеща

В живота на доста хора идва миг, в които те стартират да размишляват върху опцията да изоставен актуалната си работа и да стартират да работят за себе си, споделя Джош Грау, преподавател в бизнес учебното заведение към Станфордския университет. „ Може би този блян произлиза от някаква страхотна концепция, която желаете да реализирате. А може би той се дължи на ужасяващ управител, който ви пречи да бъдете най-хубавото си Аз в работата “, разяснява той, като прибавя, че каквито и да са мотивацията и вдъхновението зад желанието да заработим за себе си, тази мисъл е в идентична степен вълнуваща и плашеща.

Как обаче да разберем дали е пристигнало времето да стартираме да работим за себе си? За страдание, на този въпрос няма прецизен отговор. Но за това пък съществуват няколко неща, които може да създадем, с цел да бъдем по-добре готови за вземането на сходно решение.

Според Грау една добра първа стъпка в тази тенденция е основаването на лист с нещата, които харесваме най-много в своята работа като да вземем за пример фирмената просвета, съответната сфера на работа, своята роля в компанията и заплащането, което получаваме. След това той поучава да подредим тези неща по значение. „ Това ще ви помогне да разберете кои са наложителните неща, които желаете да запазите от работата си и да придвижите в идващото си начинание и кои са просто приятни бонуси, които не са от сериозно значение за кариерата ви “, твърди той.

Ако да вземем за пример оценявате фирмената просвета и работата в екип като най-важни за вас, то кариерата на самостоятелен съветник може би няма да бъде най-хубавият избор за вашето бъдещо професионално развиване. От друга страна, в случай че фантазията ви се върти към това да станете основен изпълнителен шеф, то най-вероятно е време да започнете да мислите за първите си стъпки в света на предприемачеството, споделя още Грау.

„ Разбира се, започването на личен бизнес в доста случаи върви ръка за ръка с поемането на огромен финансов риск, най-малко до момента в който не съумеете да съберете по-значителен капитал. Дори и да не отдавате доста значение на парите, които изкарвате, вие наложително би трябвало да прегледате положението на персоналните си финанси и да прецените какъв брой време може да изкарате без да получавате постоянно възнаграждение, до момента в който преследвате фантазията си за самостоятелност “, поучава Грау.

Ако след всичко това установите, че ще бъдете най-щастливи щом поемете по личен път и че имате нужните финансови запаси, с цел да съумеете, то идващото нещо, от което се нуждаете, е някакъв неповторим артикул или концепция, с които да разтърсите света бизнеса. „ Сферата, в която сте специалист, може да е пренаситена с съперници, тъй че е от основно значение да разберете дали на пазара има място за вас “, споделя Грау.

„ Идентифицирането на вашата публика и разпознаването на нейните потребности, проблеми и притеснения ще ви помогне да създадете най-хубавите артикули или услуги “, прибавя той.

След като отговорите на всички тези въпроси и развиете изцяло концепцията си, би трябвало да подготвите проект за основаване на продукта или услугата, стартирането им на пазара и дълготрайна визия за техни бъдещи версии и сходни артикули, стига да пожънат триумф.

Грау поучава да си изградим група от съветници, които да ни оказват помощ с вземането на значими решения и намирането на нови бизнес контакти.

„ Подберете хора, за които сте сигурни, че ще бъдат откровени с вас, без значение от това дали нещата вървят добре или не напълно. Ако ги убедите в триумфа на вашата визия и спечелите тяхната поддръжка (а от време на време и инвестиции), то вие към този момент сте една крачка по-близо до това да работите за себе си “, споделя Грау.

Карина Собиески, бизнес сътрудник човешки запаси в японския софтуерен конгломерат SoftBank, споделя, че верният миг за професионалната самостоятелност идва, когато нашият блян за нея стане по-силен от страха, който тя ни всява.

„ Моята мотивация да стартира да работя за себе си пристигна от това, че непрекъснато си задавах нови, амбициозни и все по-мащабни задания. Аз желаех да се изучавам и развъртвам. Всичко произтичаше от желанието ми да направя света по-добър по някакъв начин и знаех, че няма по какъв начин да реализира това си предпочитание, в случай че заставам на едно място “, споделя Собиески.

Тя акцентира, че не би трябвало да позволяваме на другите да ни споделят какво да вършиме и какво не. „ В основата на всичко е вашата визия и метода на мислене, който самите вие имате. Ако можете да си визиите бъдеще, в което тръгвате по ваш личен професионален път, то не би трябвало да се страхувате да извършите първата стъпка “.

Лидия Дишман  за FastCompany.com

Мениджър Нюз


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР