В живописното село Ялово край град Килифарево през последните години

...
В живописното село Ялово край град Килифарево през последните години
Коментари Харесай

В село Ялово съживяват стари и изгубени български сортове грозде

В живописното село Ялово край град Килифарево през последните години съживяват остарели и изгубени български сортове грозде, развиват еко лозараство и винен туризъм. Ето за какво, това е празникът, който събира там хора от близо и надалеч.

Ялово е едно от дребните, само че извънредно красиви български села, чието най-голямо благосъстояние е живописната природа, чистият въздух и спокойствието. Така преди няколко години тук стартират да се съживяват някои от най-старите сортове грозде, които от дълго време са изгубени.

" Ние продължаваме една традиция за произвеждане на виновност, като стремежът ни е да върнем и старите сортове, които са били тук в България преди стотина години, като гъмза, димят, също по този начин и памид, както и някои, които са изчезнали, като сорта кокорко. Наша роля е да продължим да резервираме природата, такава, каквато е и тя ще ни се отблагодарява надлежно “, споделя енологът Димитър Димов.

В духа на празника, в Ялово, проведоха и атрактивно съревнование по търкаляне на бъчви, в което тази година се включиха и дами.

Вижте повече във видеото

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР