В жегите не бива да настройвате климатика в помещение и

...
В жегите не бива да настройвате климатика в помещение и
Коментари Харесай

Не правете това с климатика в топлите дни

В жегите не трябва да настройвате климатика в помещение и в колата на по-ниска температура от 25°. Това съветва кардиологът  доктор Сотир Марчев .

Причината е, че огромната разлика сред температурата в дома, офиса или колата и тази на открито е стрес за организма.

Д-р Марчев даде образец с драматичен случай от 2012 г . – родители превозвали дълго бебе с кола на климатик, нагласен на 19°, когато го извели от колата на открито, то получило топлинен удар и умряло.

Лекарят поучава също да не се употребява елементарен електрически вентилатор. Още – да не се оставят дребни деца и домашни любимци в кола.

При високи температури на множеството хора кръвното се намалява, а на малко на брой – се покачва. Тези, които пият хапчета за кръвно и се намали при жегите, да понижат дозата, посочи кардиологът.

Другите му препоръки са да се носят леки облекла и наложително шапка на открито против безоблачен удар, да се пие доста вода.

Леки облекла, шапки – топлинен удар и безоблачен удар – обезводняване и мощно слънчце тялото ни работи с изстудяване като колите – пийте вода, против слънчевия удар – шапка.

На искащите да отслабнат той предлага да спрат газираните подсладени питиета.
Ето и още препоръки за прилагане на климатика: 
Климатик и ледник помпат сметката за тока със 70%

С повишението на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електро сила обичайно се повишава приблизително с една десета на месечна база, предизвестиха специалисти от Енергото.

 

 

Те са пресметнали, че  горещина та вдига  сметки те за  ток  с 10%. Причината е, че през лятото в съвсем всеки дом и офис има включен  климатик  или  вентилатор . По-високата консумация води до повишаване на сметката за електро сила , а покачването на товарите основава рискове за мрежата, защото може да докара до претоварване и сривове в зареждането. За да не плащате излишно  ток , а и с цел да си пазите здравето, почиствайте постоянно филтъра на  климатик а, поучават още специалистите. Освен това, ако  климатик ът има такава алтернатива, постоянно го пускайте да работи на пестелив режим, написа Марица.

и още:
6 неточности, които позволяваме при потреблението на климатик 
Грешка 1: Неправилно определен климатик
Климатикът, който сте избрали, може да не е ефикасен във вашия случай, тъй като стаята ви е прекомерно огромна или прекомерно дребна.

 

Грешка 2: Отваряме прозорци и порти
Повечето хора не схващат по какъв начин действат климатиците. Те вкарват топъл въздух от помещението, което минава през хладилен сътрудник, който всмуква топлината от въздуха. След това охладеният въздух се връща назад в стаята, до момента в който всмуканата топлота се отстранява от задната част на уреда.
Ето за какво климатикът би трябвало да бъде инсталиран в затворено помещение и за какво централните тела са ситуирани отвън къщата. " Вътрешният въздух " и " външният въздух " би трябвало да бъдат изолирани един от различен, с цел да може климатизацията да работи вярно.

Грешка 3: Оставяме климатика да работи непрекъснато
Мнозина мислят че е доста по-енергийно дейно, в случай че оставят климатика им да работи през целия ден даже когато няма никого вкъщи им.
Ако обаче през най-горещата част от деня не сте си в къщи, по-разумно е да изключвате заран климатика и когато се приберете привечер, да го включите още веднъж. Колкото по-горещо е извън, толкоз повече работи климатикът ви и надлежно употребява повече сила.

Грешка 4: Настройватме температурата на прекомерно ниска стойност
Прибирате се от дълъг и изтощителен ден и желаете да се охладите допустимо най-бързо и за тази цел настройвате температурата на прекомерно ниска стойност. Но това не е верният метод, защото без значение от това дали в стаята е 20 градуса или 35 градуса, климатикът ви ще изпомпва с една и съща мощ прохладния въздух. Настройката на температурата единствено демонстрира на уреда по кое време да спре изпомпването на хладния въздух.

Промяната на настройката от 21 градуса на 13 градуса няма да форсира нищо. Това в действителност е по-лошо, тъй като климатикът ще продължи да работи даже когато температурата в стаята ви доближи идеалната за вас стойност.
 
Грешка 5: Не сменяме филтъра
Независимо от това какъв брой чисто е в стаята ви, във въздуха има частици, които се захващат от климатика по време на работата му. За да не основат проблем тези частици за работата на уреда, той има филтър.
Чистият филтър е от решаващо значение за оптималната успеваемост на климатика. Натрупването на частици може да понижи въздушния поток, принуждавайки уреда да работи по-усилено, с цел да издърпва същото количество въздух. В най-лошия случай нечистият филтър може да усили сметката ви за сила с до 15% и да докара до проблеми с поддръжката на уреда.

Грешка 6: Игнорираме други топлинни фактори
За оптимално изстудяване би трябвало да помогнете на вашия климатик допустимо най-вече. Трябва да запечатате всевъзможни пукнатини, от които би могло да проникне топлота извън, да пуснете дебели пердета, когато слънцето грее непосредствено в помещението, да сложите изолираност на стените, да избягвате потреблението на устройства, генериращи топлота, като перални, сушилни, готварски печки или фурната и по този начин нататък.
Expert.bg
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР