В жалба до антимонополния орган се твърди, че увеличението на

...
В жалба до антимонополния орган се твърди, че увеличението на
Коментари Харесай

КЗК проверява таксите на КФН за застрахователните брокери

В тъжба до антимонополния орган се твърди, че нарастването на тези такси ще докара до затваряне на по-малките застрахователни брокери

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира във връзка постъпила тъжба за осъществяване на оценка за сходството с разпоредбите на конкуренцията във връзка новите такси на Комисията за финансов контрол за застрахователните брокери. В жалбата е изложена информация за нарастването на таксата за застрахователните брокери от 1500 лева на 5000 лева и нуждата от еднократното й възнаграждение. Посочва се, че резултатът от нарастването ще докара до затварянето на по-малките застрахователни брокерски компании, тъй като таксата е прекомерно висока за тях. Твърди се също по този начин, че нарастването е в интерес на огромните брокерски компании. В жалбата е издигнат въпросът за пропорционалността на таксата при застрахователните сътрудници и за какво такава липсва при тази на застрахователните брокери.

Комисията за финансов контрол (КФН) е органът, осъществяващ държавния осигурителен контрол по Кодекса на застраховането. Застрахователните брокери дължат годишна такса за реализиране на общ финансов контрол в размер на 5000 лева, регламентирана в раздел II, т. I, ред 34 от Приложение към член 27, алинея 1 (Ново – Дъждовни води, бр. 95 от 2017г., в действие от 01.01.2018г.) от Закона за Комисията за финансов контрол.

Застрахователният брокер е комерсиално сдружение или едноличен търговец, вписан в регистъра към Комисията за финансов контрол, който против заплащане и по възлагане от ползвател на застрахователни услуги прави застрахователно ходатайство или по възлагане от осигурител или презастраховател прави презастрахователно ходатайство. В тази връзка нарастването на посочената годишна такса от началото на годината е значително, то би могло да докара до антиконкурентна и финансова преграда за някои застрахователни брокери. Такса с такива високи размери би могла да е от естеството да ограничи броя или кръга на участниците на съответния пазар, защото доста усилва разноските за нахлуване на него. Именно това е и един от критериите, посочен в контролният лист за първична оценка на сходството с разпоредбите на конкуренцията на нормативни и общи административни актове, съгласно " Насоките за сходство с разпоредбите на конкуренцията ", признати и прилагани от Комисия за защита на конкуренцията.

Регулации от този тип биха могли да доведат до несъразмерни или ненужни ограничавания върху конкуренцията на съответния пазар, което да провокира и повишение цените на услугите. В случай на отрицателно влияние върху конкурентната среда, това би могло да навреди и на ползите на потребителите на застрахователни услуги, които биха имали по-ограничен избор сред застрахователните брокери на пазара, се споделя в жалбата.

Застрахователните пазари подлежат на секторна ex-ante регулация, която цели отбрана на ползите на вложителите, застрахованите и обезпечените лица; обезпечаване на непоклатимост, бистрота и доверие на финансовите пазари, в това число посредством правила и системи за ръководство на рисковете на тях; както и обезпечаване на съответна и постоянна инфраструктура на финансовите пазари (чл. 11 от Закона за Комисията за финансов надзор). От друга страна секторната регулация не следва да води до затрудняване развиването на пазарната среда и до отрицателни резултати по повод опциите за стопански конкурентоспособен напредък. За да се извърши справедлива оценка на подхванатите промени в Закона за Комисията за финансов контрол за сходство с разпоредбите на конкуренцията, е нужен обстоен разбор на претекстовете за приемането на тези промени, какви цели се преследват с тях, до какви резултати за конкуренцията биха могли да доведат и има ли различен различен способ за регулация в тази ситуация, се споделя в претекстовете за разкриване на произвеждане на антимонополния орган.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР