В изявлението си след заседанието на Съвета по сигурността премиерът

...
В изявлението си след заседанието на Съвета по сигурността премиерът
Коментари Харесай

Зам. външният ни министър с горещ коментар след заседанието на Съвета по сигурността

В изказването си след съвещанието на Съвета по сигурността министър председателят Бойко Борисов доста ясно артикулира същността на разискванията и резултата от тях в Съвета по сигурността по отношение на нападението в град Солзбъри, довело до потърпевши жители на Обединеното Кралство. Тази позиция е доста поредна, българската позиция е ясно артикулирана и в признатите изводи на Европейския съвет. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Юрий Щерк.

„ Ние пазиме тезата, която е отразена и ясно изразена в заключенията на Европейския съвет. А това са 28 държави-членки, които са се съгласили с тези изводи на най-високо ниво – държавни и държавни ръководители. Това също по този начин са изводите и съответното решение, което Северноатлантическият съвет на НАТО взе на 27 март, т.е. тази седмица по отношение на този атентат в Солзбъри, решението на НАТО е обвързвано с редуцирането на дипломатическото наличие на Русия към тази организация. България е част от взимане на решения и в двата случая”, съобщи Щерк пред Нова телевизия.

„ В случая с Европейски Съюз, също така, ние имаме и специфична отговорност като страна ръководител и нашата съществена цел, която е и мотото на българското председателство, е единството на ЕС”, добави Щерк.

„ В светлината на задълбочаващата се рецесия в връзките сред Русия и Европейски Съюз, естествено е, че Европейски Съюз стигна до избрани заключения, направи оценка на това, което се е случило, и изрази съществено безпокойствие, което България изцяло споделя, и това е и наша позиция, че има висока степен на възможност лица и организации от Русия да са свързани с нападението в Солсбъри”, съобщи Щерк. „ Съответно реакцията на това е преди всичко дипломатическа и дипломатическите дейности, които държавите-членки на Европейски Съюз, а и на НАТО, а и редица други страни взеха своите решения, свързани или с приучване на техните ръководители на дипломатически задачи за съвещания, което значи краткотрайно намаление на нивото на тяхното дипломатическо наличие в Москва, или експулсиране на членове на съответната дипломатическа задача в Русия в тяхната страна или съответната организация”.

„ Действието, което България предприе, ясно показва нашето безпокойствие по отношение на тази обстановка и е в унисон с решението на Европейски Съюз, което напълно съответствува с нашата позиция, а това деяние е извикване за съвещания на нашия посланик”, съобщи Щерк.

„ Очакваме Русия да спомага, както и всички други организации и страни, които имат отношение към този случай, да сътрудничат за изясняване на случилото се. В последна сметка има съществени учредения да се счита, че потребления химически сътрудник е обвързван с разработки на някогашния Съветски съюз в следствие минали във притежание на Русия”, съобщи Щерк.

„ Ние чакаме да се доближи равнище на съдействие сред Европейски Съюз и Русия, което да разреши да се изяснят всички условия, да се открият отговорните и да бъдат осъдени както причинителите, по този начин и поръчителите на това престъпление”, съобщи Щерк.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР