В изявление на външното министерство на Турция се казва, че

...
В изявление на външното министерство на Турция се казва, че
Коментари Харесай

Турция отправи призив към Гърция заради споровете за Егейско море

В изказване на външното министерство на Турция се споделя, че източнобеломорски острови са сложени под демилитаризиран статут по силата на няколко интернационалните съглашения, в това число Договора от Лозана от 1923 година и Парижкия контракт от 1947 година

"Тези контракти не разрешават милитаризацията на източните острови на Егейско море. Те са в действие и по този метод са правно обвързващи за Гърция, налагайки правни отговорности на тази страна ", се споделя в изказването.

"Докато разногласията за Егейско море сред Гърция и Турция се вземат решение посредством двустранни канали, опитите на Гърция, нашия комшия и съдружник, да злоупотребяват с интернационалните организации, в това число НАТО, и да ги притегля в тези разногласия за оправдаване на нейните национални позиции, не са нищо ново ”, добави той.

Външното министерство съобщи, че е контрактувано, че военните кораби, които работят в Егейско море в границите на активността на НАТО, ще се въздържат от посещаване на Егейски острови под демилитаризиран статут според интернационалното право, в това число за зареждане или визити на пристанища.

В изказването се прибавя, че тези кораби могат да работят единствено в Егейско море въз основа на дипломатически позволения, издадени по едно и също време от Турция и Гърция за избрани зони в морето. В него се споделя, че активността на НАТО се реализира в поддръжка на напъните за прекъсване на противозаконната миграция, дължаща се на филантропични проблеми, при единодушието на Турция.

„ По този мотив ние още веднъж възобновяваме апела си към Гърция да постави завършек на своята политика на неспазване на интернационалното право, историческите обстоятелства и законните права и ползи на Турция и да се откаже от напъните си да основава в действителност обстановки ", се споделя в изказването.

Източник: " Фокус "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР