В изявление на сайта на Прокуратурата държавното обвинение оповести: Районна

...
В изявление на сайта на Прокуратурата държавното обвинение оповести: Районна
Коментари Харесай

Прокуратурата обвини втори шофьор на автомобила с 45 мигранти, катастрофирал край гр. Чирпан

В изказване на уеб страницата на Прокуратурата държавното обвиняване оповести: Районна прокуратура-Стара Загора притегли като обвинен и задържа Д.М., на 26 година, български жител, за това, че на 26.02.2023 година на автомагистрала „ Тракия “ в землището на гр. Чирпан, обл. Стара Загора, в съучастничество с Д.К., на 36 година, като помощник, за да набави за себе си и другиго имотна полза, е подкрепил 45 мигранти - жители на Афганистан, да преминат през страната в нарушаване на закона. Той е управлявал товарен автомобил „ Ситроен Джъмпер “. С него е съпровождал и ескортирал товарен автомобил „ Фиат Дукато “, в който се намирали непознатите жители и по този начин ги е улеснил да преминат нелегално през страната. Престъплението е квалифицирано по член 281, алинея 2, т.1, т.4 и т.5, вр. ал.1, вр. член 20, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателния кодекс.
Другият обвинен по делото Д.К. по същото време и място е управлявал лек автомобил БМВ, който се е движел като пилотна кола пред товарния автомобил /микробус/ „ Фиат Дукато “. Спрямо Д.К. по искане на прокуратурата съдът е определил мярка за неотклонение „ задържане под стража “.
Обвиняемият Д.М. е бил разгласен за общодържавно търсене и на 08.03.2023 година е открит и арестуван от полицейски чиновници в село в общ.Брезник, обл. Перник.
Д.М. и Д.К. се познавали от дълги години. Те работили в частна компания за дърводобив. Живеели в село в обл. Перник. Двамата авансово се сговорили да осъществят транспорт на мигранти от региона на с. Кабиле, обл. Ямбол, до гр. София, за което щели да получат възнаграждение. На 25 февруари 2023 година вечерта те тръгнали от региона на гр. Перник. Д.М. управлявал товарен автомобил „ Ситроен Джъмпер “, Д.К. карал лек автомобил БМВ. Заедно с тях се движел и товарен микробус „ Фиат Дукато “, ръководен от различен лидер, който се търси.
В ранните часове на 26 февруари 2023 година трите автомобила пристигнали в региона на с. Кабиле, обл. Ямбол. Там чакали 45 чужденци – жители на Афганистан, измежду тях имало и малолетни лица. Мигрантите се качили в товарния микробус „ Фиат Дукато “ и потеглили в посока към гр. София по автомагистрала „ Тракия “. Пред тях се движела пилотна кола – БМВ, ръководена от Д.К., а зад тях конвой осъществявал Д.М., който управлявал автомобила „ Ситроен Джъмпер “. Към 5 часа сутринта на същия ден на км. 165 на автомагистрала „ Тракия “ в региона на гр. Чирпан, обл. Стара Загора, товарният микробус „ Фиат Дукато “катастрофирал. Един от пасажерите умрял, а други били ранени.
Д.М. и Д.К. напуснали местопроизшествието. Няколко часа по-късно лекият автомобил БМВ, ръководен от Д.К., бил спрян от полицейски чиновници в региона на гр. Велинград. Д.К. е бил арестуван. Същият ден в региона на гр. Перник е бил открит празен товарния автомобил „ Ситроен Джъмпер “. Водачът му Д.М. е бил разгласен за общодържавно търсене, като е открит от полицейски чиновници на 8 март 2023 година
С разпореждане на наблюдаващия прокурор той е арестуван за период до 72 часа. Днес, 13 март 2023 година, Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Чирпан за установяване на мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на него. Водачът на третия автомобил „ Фиат Дукато “ към момента се търси. Действията по следствието не престават. Трите автомобила са конфискувани като материални доказателства по досъдебното произвеждане.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР