В излъчвания на живо разговор между ГЕРБ и Продължаваме промяната,

...
В излъчвания на живо разговор между ГЕРБ и Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

Асен Василев на срещта с ГЕРБ: Единственото, което бихме помолили, е да подкрепите декларацията, която сме внесли - служебният кабинет да внесе бюджет. Нека заедно да призовем служебния кабинет

В предавания онлайн диалог сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната ", инициирана от първата парламентарна мощ, двете страни, оказа се, имат не малко общи тематики и опция за градивна политическа работа.
 
Десислава Атанасова: " Темата за сигурността не участва в плана на тези 16 точки, които представихте. За мигрантския напън също я няма. Изразявам съболезнования за граничния служители на реда. Отсъства и тематиката за земеделието от тези точки. Също тематиките за просвета, за туризма, за районното развиване.
 
Ако желаеме работеща стопанска система, би трябвало посредством напредък да обвържем вложенията в България. Ако сте съгласни това да бъде първата среща, при която да имаме базов консенсус и след това да работим в експертни групи кое е допустимо и кое не.
 
Без да оставяме тематиката за обществената политика, приходите към най-възрастните и младите. Едната е да се опитаме водеща да е т. 13, а другата да подкрепим обществените ограничения, само че какво ще коства това в идващите години "?
 Десислава Атанасова и Кирил Петков Десислава Атанасова и Кирил Петков Източник: БГНЕС
 
Кирил Петков: " Благодаря за поканата! За нас е добра стъпка да приказваме за същинските решения обществено. Присъединявам се към Вашия апел да почетем индивида, който е умрял. Този вид нещастия не би трябвало да се повтарят.
 
Дойдохме, продължавайки нашите правила за разговор. Принцип е за нас да изпълняваме дадените преди изборите обещания и второ- да намерим решение за проблемите на българските жители. Оставаме градивна съпротива. Това не е диалог за поддръжка на първи мандат. Не желаеме и на вас да даваме неверни упования.
 
Имаме цялостна стратегия, благодаря, че сте се срещнали с нашите цели. Радвам се, че и Ананиев е тук. Искам да ви дадем презентация - в случай че се сложат верните стопански цели, 16-те прироитета са в синхрон. Докато бюджетът за 2022 извършва съвършено ролята за тази година, няма по какъв начин да я извършва за идната. 2023 МРЗ би трябвало да се усили. Подобно е с пенсиите. Ще дам думата на Василев за презентацията ".
 
Атанасова: " Предлагам презентацията да е тематика на диалог на последваща среща, когато финансовият екип запачне работа. Важно е да разгадаем политическата рецесия. Нв одобряваме този диалог като поддръжка за мандат и не сме с неверни усещания. Нужно е да намерим базов консенсус. Може да опитаме да притеглим сътрудници и от другите ПГ.
 
Българска социалистическа партия също имат сериозна обществена стратегия. Готови сме и с тях да водим диалог, и с останалите парламентарни групи. За ПГ на ГЕРБ-СДС за увеличението на МРЗ би трябвало явен план. То би трябвало да е обвързано и с прогнозата на ЕЦБ, на Българска народна банка. Увеличаване на пенсиите също, с цел да изпреварят инфлацията.
 
За цената на електрическата енергия за бизнеса- мисля, че от ваша страна няма да има опълчване, откакто го имате в програмата. И да бъде 200 лева, а не 250 лева както сте предложили вие. Вдигане на майчинските - за на нас демографската рецесия също е приоритет. За обучение, спорт и изкуства - имате нашата поддръжка. Ние постоянно сме подкрепяли културата и там вложенията би трябвало да стартират още веднъж. 
Учителските заплати- за нас образованието е приоритет. Нашите държавни управления това го правеше през трите си мандата. Що се отнася до регистрацията по ДДС- още в предното Народно събрание дружно намерихме решение. Този въпрос сега стои на вниманието на Европейска комисия. Трябва да приказваме за работната заплата в бранш опазване на здравето. 
 
Василев: " Сега ще покажем бързочко макрорамката, в която стоят предложенията ни. Не обичаме да хвърляме цифри без да сме си създали сметката.  Това е слайт който е взет при презентацията на държавното управление през август. Брутният вътрешен продукт е 154 милиарда при който е сметнато.

Имаме 2.2 млрд разход за пенсии на база на актуализацията. 20% нарастване на пенсиите предлагаме на два пъти- при започване на годината и второто от 1 юли. Общите разноски са от 8,86 милиарда Ние не споделяме, че това би трябвало да е недостига, а съществена база. Не стои изборът -  бюджетна дисциплинираност или обществен пакет. А какво още да включим?
 
Прави сте, че би трябвало детайлна среща. Единственото, което бихме помолили - с 30 милиарда повече се чака да е Брутният вътрешен продукт - да подкрепите декларацията която сме внесли и служебният кабинет да внесе бюджет. Важно е бизнесът да има предвидимост. Нека дружно да призовем служебният кабинет да внесе бюджет.
 
Делян Добрев: " Има причина бюджетът да се внася от МФ. И ние бихме могли да създадем презентация с 200 милиарда и ще я създадем по-красиво. Тази ваша прогноза се разминава с МФ и Българска народна банка. Можем да създадем и 3% остатък. Ако вашата прогноза за 180 милиарда не се сбъдне, а приемем спомагателни разноски - следващата година ще теглим не 15 млрд, а 20 милиарда
 
Колегите желаеха да предложат 900 МРЗ. Със съществуващите политики ще теглим 15 милиарда 37 млрд дълг са насъбрани, а за идната година имаме 15 милиарда Не чух нищо за горивата - няма я тази точка. Що се отнася до обезщетенията за бизнеса- имаме единодушие. Цената на газ - не е значимо да има единствено таван. Вие сте предложили 300 лева таван, а в този момент е 150. Важно е да има и открити процедури. Бюджет не се прави от депутатите с приходно-разходна част и презентация ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР