В изключително трудна за работа среда кабинетът успя да отчете

...
В изключително трудна за работа среда кабинетът успя да отчете
Коментари Харесай

Какво свърши правителството в петия месец от своето управление?

В извънредно сложна за работа среда кабинетът съумя да регистрира прогрес по основни за България цели в петия месец от своето ръководство, оповестиха от Министерския съвет.

Те оповестиха, че държавното управление отбрани сполучливо визията си развиване в бранш енергетика , разпредели р есурс за превъзмогване на неравенствата , както и за поощряване на успеваемостта и развиването на стопанската система и земеделието . В последните две седмици кабинетът впрегна всички запаси, с цел да противодейства на дейни мероприятия, дирижирани от институции против честните избори за локална власт.

По сигнал на Главна дирекция „ Гражданска регистрация и административно обслужване “ (ГРАО) към Министерство на регионалното развитие министър председателят акад. Николай Денков подреди невиждана инспекция на адресни регистрации в цялата страна , които будят подозрения за избирателен туризъм. На базата на откритите данни ще бъдат инициирани ограничения за попречване на сходни случаи в бъдеще.

Министерството на вътрешните работи регистрира повече от двойно нарастване на формираните досъдебни производства по сигнали за нарушавания на изборния развой, спрямо локалните избори 2019. Задържани са 156 лица и са формирани 3307 предупредителни протокола.

Намаляват неравенствата, покачва се виталният стандарт

Линията на беднотия се покачва през 2024 година с 22 лева или с 4,4 % спрямо 2023 година Правителството одобри размерът й да бъде 526 лв. , което ще усъвършенства обществената протекция за уязвимите групи. Така към 800 000 души ще получат финансова поддръжка в по-висок размер през 2024 година Кабинетът взе решение да се увеличи и минималната работна заплата – до 933 лева от 1 януари 2024 година Увеличението е с 19,6%, или със 153 лева по отношение на настоящия й размер.

На 239 670 фамилии е отпусната еднократна помощ за възпитаници от 300 лева До края на октомври са издадени заповеди и за разпределяне на помощ на 304 693 хора и фамилии за отопление през зимата.

Забавяне на инфлацията и по-ниски цени на главните артикули

Дефлацията се завърна в България, движена главно от спада на цените на питателните артикули. Данните на националната статистика демонстрират, че през септември, на месечна база, Индексът на потребителските цени /ИПЦ/ понижава с 0.1% – третото рухване под нулата за тази година. При годишната инфлация се регистрира закъснение. През септември тази година цените са с 6.3% по-високи от тези за същия интервал на 2022 година – най-ниската инфлация от ноември 2021 година насам.

Въпреки че инфлацията продължава да понижава, а приходите порастват, Министерството на стопанската система и промишлеността стартира договаряния с комерсиалните вериги за самодейността “Достъпно за вас ” , с която да подкрепи бюджета на семействата със усложнения за артикули от първа нужда.

За първите 8 месеца от годината държавното управление регистрира над половин милиард повече вложения по отношение на същия интервал на предходната година, което е растеж с близо 34% . Това демонстрират предварителните данни на Българската национална банка /БНБ/. От ведомството пресмятат, че единствено през август потокът е в размер на 171,5 млн. евро , при позитивен поток от 113,5 млн. евро преди година.

Междувременно рейтинговата организация Fitch Ratings удостовери дълготрайния кредитен рейтинг на България в задгранична и локална валута BBB с позитивна вероятност . Тя отразява проектите за участие на страната в еврозоната, което може да докара до по-нататъшни усъвършенствания в индикаторите за външната позиция на страната.

Повече пари за българските учебни заведения и увеличени хонорари в университетите

Близо 30 млн. лева се изплащат за създаване на нови и за реорганизация на съществуващи детски градини и учебни заведения , както и за спортни площадки на 132 просветителни институции. Отпуснати бяха и още 18 млн. лв. за осъществяване на национални стратегии за развиване на образованието, финансови разноски, както и останки от средства за прехрана на дейностите за образование и образование на деца и възпитаници и за подкрепяне на равния достъп и поддръжка за личностно развиване.

С 20% се усилва минималната заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения – помощник. Така тя нараства от 1500 на 1810 лева , считано от 1 август 2023 година Увеличени с 16% са и възнагражденията за учените, назначени по стратегиите за върхови проучвания за развиване на европейската просвета ВИХРЕН и ВИХРЕН 2021.

Стимули за високи достижения и наличен спорт за всички

Министерството на младежта и спорта утвърди стратегиите си за високи достижения за следващата година. Спортните федерации ще могат да аплайват с планове по тях до 1 декември т.г. като по този метод спортистите ще продължат подготовката си за следващата година в точния момент, без спирания.

Според новите стратегии, които са целево разграничени по отношение на достиженията, месечните средства за подготовка на спортистите се усилват с 27% . Подобрена е и съпътстващата стратегия за кадрово обезпечаване, като в нея се залага 15-процентно нарастване на възнагражденията на треньорите и техните екипи. Актуализирани са и всички стратегии в направлението спорт за всички и спорт за учащи, като финансирането им за следващата година е близо 8 милиона лв.. За пръв път 1 920 000 лв. са планувани в бюджета на ММС и за подготовка на медалистите от ХХIV летни игри за глухи Дефлимпикс през 2022 година

Министерството обезпечи 6 милиона лв. , с които да бъдат ремонтирани пет от шестте спортни учебни заведения, чийто принципал е ведомството. През последните години изискванията за учебно-тренировъчен развой на децата от ден на ден са се влошавали хронично и са достигнали извънредно обезпокоително положение. До края на годината ще бъдат обезпечени и 10 млн. лева за поправяне и създаване на спортни обекти (държавна и общинска собственост), като плановите оферти могат да се подават до 30 ноември и ще бъдат оценени в границите на две-три седмици. Допълнителни 50 млн. лева могат да бъдат обезпечени от програмата при потребност.

По-добра съгласуваност и надзор на нови и ремонтирани пътища

Строителството на автомагистрала „ Европа “ в сектора сред Калотина и Драгоман завърши и трасето е пуснато за придвижване. Последният сектор от аутобана, който свързва Сливница със София, би трябвало да бъде приключен до края на 2024 година, което ще подсигурява от дълго време забавената пълноценна транспортна съгласуваност сред България и Сърбия.

Министерството на районното развиване и благоустройството организира за първи път ревизия на пътища в гаранция и откри отклонения от качеството при над 50% от секторите . Агенция „ Пътна инфраструктура “ изпрати писма до компаниите реализатори на ремонта и надзора на близо 100 километра нови и главно ремонтирани пътища, които още са в гаранция, за неотложно премахване на откритите пропуски.

С промени в Закона за устройство на територията /ЗУТ/ Министерство на регионалното развитие вкарва механизъм, посредством който обществени държавни или общински инфраструктурни обекти без цялостния размер строителна документи, които дават отговор на техническите условия, да бъдат приключени и въведени в употреба. Това ще реши наследените проблеми със законността на редица национални обекти, обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение, без да се позволяват взаимни отстъпки с тяхното качество и техническа редовност.

По-ефективни държавни компании

От 1 октомври са понижени с към 50% заплатите на всички изпълнителни членове от препоръките на шефовете на сдруженията в държавните компании, които влизат в състава на „ Държавна консолидационна компания “ /ДКК/ ЕАД. Във всички дъщерни сдружения са лимитирани и представителните разноски, а след направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в сдруженията е понижен с 15% .

ДКК към този момент работи и по основаването на Централизирана система за мониторинг и надзор на сдруженията . Идеята на системата е да се следят на месечна база избрани индикатори на сдруженията – доходи, облага, доходност на облагата, вземания и отговорности.

На фона на оздравителните промени дъpжaвнaтa ĸoмпaния „ Eл Би Бyлгapиĸyм “ за първи път oбяви oтĸpитa пpoцeдypa зa избop нa дocтaвчици нa cypoвo ĸpaвe мляĸo зa нyждитe нa пpoизвoдcтвeнaтa cи бaзa във Bидин. Компанията излиза от схемата на директно договаряне с съответни компании и започва открита и транспарантна процедура.

Нов взаимен институт сред японската „ Мейджи “ и „ Ел Би Булгарикум “ ще започва през 2024 година Той ще развива изследователска активност и нововъведения в областта на млекопроизводството, като задачата е да се създават нови артикули, които да навлизат на нови пазари.

Държавата пази националния интерес в бранш енергетика

Започна организацията на процедурите по желание на реализатор за планиране, създаване и въвеждане в употреба на блок 7 на АЕЦ „ Козлодуй “ с технологията AP1000 . Кабинетът даде единодушие и за създаване на блок 8 на атомната електроцентрала. Това включва договаряния с финансови институции за обезпечаването на заемен запас, както и дейности по увеличението на капитала на „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД с парична вноска до 500 млн. лв. от страна на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД . Прогнозираният период за въвеждане в комерсиална употреба на 7-и блок е 2033 година.

Междувременно Министерството на енергетиката разгласява за публично разискване и процедура за финансиране на съоръжения за произвеждане на електрическа енергия от слънце и вятър, със уреди за предпазване. Основната цел е да се усили делът на чиста сила в енергийния микс на България по пътя към климатична индиферентност.

4120 битови клиенти на „ Топлофикация Габрово “ ЕАД ще бъдат финансово подкрепени за идния зимен сезон с общо 730 000 лева Това реши Министерският съвет, като утвърди особено създадената стратегия, която ще реши множеството заварени проблеми с топлофикационната услуга в общината.

Стартира и реализацията на план „ Енергийна успеваемост в здания “ в учебно заведение и детска градина в Перник по стратегия „ Възобновяема сила, енергийна успеваемост, енергийна сигурност “. Проекти по същата стратегия, само че за енергийна успеваемост на индустриалните процеси, се осъществят и в три сдружения в Пловдив и Ботевград.

Повече сигурност за българските жители: по-малко закононарушения и нараснала разкриваемост

През интервала януари – октомври 2023 година са регистрирани с 3,7% по-малко закононарушения в съпоставяне със същия интервал на 2022 година Разкритите закононарушения са 31 890, което е с 2,4 пункта повече по отношение на същия интервал на предходната година. От тях свързани с опиати са 3473, което е с 6 пункта повече. С повече от 10% са намалели записаните закононарушения при ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции – 3598, спрямо 4021 през 2022 година. С повече от 10,5% са намалели и записаните обири през актуалната година по отношение на същия интервал на предходната.

Здравеопазване с дълготрайна визия в полза на жителите

Лекарствата за лекуване на диабет и антибиотиците за систематична приложимост се изписват единствено с електронна рецепта от 16 октомври. Това подсигурява бистрота върху целия развой, надзор върху честотата и неправилната приложимост без лекарско наставление, обезвреждане на сивия бранш , както и дейно следене на наличностите, тъй че да бъдат обезпечени преди всичко потребностите на българските жители.

Междувременно Министерството на здравеопазването разгласява за публично разискване план за изменение и допълнение на Закона за лечебните заведения. С него се залага краткотраен мораториум за откриване на нови лечебни заведения до май 2024 година или до осъществяването на актуализация на Националната здравна карта. Това ще подсигурява, че ресурсът на Здравната каса ще бъде разпределян точно там, където има най-голяма потребност.

Със законопроекта се предлага и превръщане на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ посредством обособяване на дейностите по ръководство, съгласуваност и надзор на трансплантациите в Изпълнителна организация по трансплантация. Предвижда се преобразуването да влезе в действие от 1 февруари 2024 година

В този подтекст районният комитет на Световната здравна организация за Европа поддържа номинацията на България за член на Изпълнителния съвет на СЗО за интервала 2024 – 2027 година След 29-годишно неявяване на България от най-високия управителен орган на организацията, кандидатурата на проф. Пламен Димитров – шеф на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), завоюва доверието в конкуренция с кандидатурите на други две страни членки на Европейски Съюз – Испания и Кипър.

Насърчаване и поддръжка за българското земеделие

Държавен фонд „ Земеделие “ стартира изплащането на дотациите към земеделските производители по Кампания 2023, която през актуалната година е с облекчени за стопаните правила за кандидатстване. По интервенцията „ Преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството “ (ПНДЖ1) бяха изплатени над 31 млн. лева

Повече от 90 млн. лева (90 058 395 лева.) бяха преведени на 13 992 аграрни стопани по схемата „ Помощ под формата на отстъпка от цената на акциза върху газьола, употребен в първичното селскостопанско произвеждане “. Изплатените средства съставляват 92,10% от утвърждения размер на държавната помощ, останалите средства от втория транш ще бъдат изплатени при започване на 2024 година

Близо 4 млн. лева бяха изплатени на 78 аграрни производители по държавната помощ за компенсиране на стопаните за неподходящи климатични условия, а близо 180 млн. лева доближиха до земеделските стопани по стратегия „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “. Бюджетът на помощта за 2023 година бе повишен в размер на общо 426 000 000 лева Министерският съвет утвърди и спомагателни средства, с което е обезпечен бюджет от общо 47,5 млн. лева по стратегия de minimis.

С бюджет от 15 млн. лв. започва приемът на документи за подкрепяне построяването на центрове за подготовка за предложение на пазара и предпазване на плодове и зеленчуци. Помощта има за цел да подтиква основаването на къси вериги на доставка, модернизиране и автоматизиране на събирането, подготовка за пазара и предпазване на пресни плодове и зеленчуци.

С близо 70 млн. лв. се усилва бюджетът на „ Инвестиции в земеделските стопанства “ от Програма за развиване на селските региони (ПРСР 2014-2020 г.).

Министерството на земеделието и храните стартира промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи, с които предпочитано да се разпределят пасища от държавния и общински аграрен фонд на локални животновъди. Започна работа и по нова разпоредба по Закона за храните, с която ще се регламентират фермерските пазари за гарантиране на сигурността на предлаганите артикули.

Повече благоприятни условия за нововъведения и галактически технологии

Министерството на нововъведенията и растежа отвори за кандидатстване процедура за внедряване на нововъведения в българските компании с бюджет 293.4 млн. лева Това е първата мярка по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП), която е с бюджет от близо 3 милиарда лева за интервала до 2027 година По процедурата могат да аплайват микро-, дребни, междинни компании и сдружения с до 499 чиновници от разнообразни стопански браншове.

България се причислява към Споразуменията „ Артемида “ (Artemis Accords) на НАСА. Стъпката е основен позитивен сигнал до интернационалните сътрудници на страната ни и нарежда България като значим стратегически сътрудник в региона на галактическите технологии и мирното потребление на галактическото пространство.

МИР и Европейската капиталова банка подписаха Споразумение за правенето на оценка на структурната целенасоченост и успеваемостта на „ Българската банка за развиване “ ЕАД (ББР) и „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД (ФнФ). Крайната цел на оценката, която Европейска инвестиционна банка ще направи, е възстановяване на активността на двете финансови институции и координацията сред тях, както и на изискванията за осъществяване на поставените от страната стратегически цели и политики. Проектът се финансира от InvestEU на Европейски Съюз.

Намаляване на риска от наводнения

Министерството на околната среда и водите показа Системата за ръководство на водите в басейна на река Искъ р. Целта ѝ е понижаване на риска от наводнения и повишение успеваемостта на другите заинтригувани страни, които имат директно отношение в процеса по ръководство на водите. Данните ще постъпват в действително време, а прогнозите ще са обвързани с ограничения за предварителна защита и отбрана.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР