В изказването си по повод на проекторешението Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС)

...
В изказването си по повод на проекторешението Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС)
Коментари Харесай

Асен Василев към опоненти за еврозоната: Не използвайте толкова ч...

В изявлението си във връзка на проекторешението Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) насочи рецензия към водената от Василев финансова политика, като уточни, че с помощта на нея се е нараснал дефицитът и е намаляла събираемостта на приходите, с което е отдалечил България от участието. " Няма различен човек, който да е направил повече против влизането ни в еврозоната от господин Асен Василев ", сподели депутатът.

 

" Г-н Вълчев, не използвайте толкоз постоянно името ми, ще го измърсите ", отговори му Василев. 2021 година, годината, към която вие реферирате, тъкмо аз разгласих Плана за приемането на еврото, в длъжностен кабинет на президента Румен Радев, ръководен от Стефан Янев. След това вторият длъжностен кабинет по този начин и не придвижи въпросния проект. Въпросният проект, макар съпротивата на сътрудниците от " ИТН " в лицето на господин Каримански и техните министри в ръководството, беше признат с 10 на осем гласа през 2022 година, май месец, уточни Василев.

 

По думите му решението тогава е минало, тъкмо тъй като той персонално, " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и министрите, излъчени от тях, са вярвали, че би трябвало да продължат с пътя към приемане на еврото. Успяхме да реализираме бюджетен недостиг под три %, както е належащо, макар че направихме най-голямото нарастване на обществените заплащания несъмнено от 25 години насам, и макар че направихме едни от най-големите капиталови стратегии, също от 25 години насам, уточни Василев.

 

Бюджетните дефицити бяха под три %, а това не се реализира с магия, това се реализира със събираемост, обърна се Василев към Красимир Вълчев. Събрахме пари и тези средства съумяха да стигнат и за повишение на пенсиите, и за безплатните детски градини, и за повишение на заплатите и администрацията, съумяха да стигнат за рекордна капиталова стратегия, в случай че погледнете бюджета за тази година и за рекордна капиталова стратегия за общините, каквато в никакъв случай не е правена в историята на нашата страна, без оглед на партийна принадлежност, без да би трябвало да целуваш ръка на някой началник, по право да имаш капиталов бюджет за своята община, добави Василев.

 

Относно еврозоната, Василев означи, че са съумели да завършат законодателната стратегия, която ГЕРБ в този интервал са провалили, откакто са дали своят вот срещу импортирания Кодекс за застраховането. Това беше основно, с цел да може България да извърши едно от изискванията по приемането ни в еврозоната, разяснява Василев.

 

В момента остава един-единствен закон - Законът за въвеждането на еврото, който към този момент е пуснат за публично разискване и който би трябвало да бъде признат сега, в който има съответна дата., добави Василев. Не на последно място успяхме да намерим политическа поддръжка за едно такова решение, добави той и напомни заключенията на Съвета, че ние ще бъдем признати в еврозоната сега, в който единственият останал аршин - инфлацията, влезе в рамки. В момента, в който критерият за инфлацията бъде затрупан, България може да изисква отчета и да влезе в еврозоната, сподели той.

 

" В конференцията Международният валутен фонд (МВФ) споделиха, че България ще влезе в еврозоната 2025 година, уточни Василев в отговор на Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

 

" Днес съм тук, с цел да се опитам да ви предпазя, да не приемете следващото противоконституционно решение. Не съм сигурен, че ще съумея, само че най-малко би трябвало да направя опит ", сподели Асен Василев в отговор на рецензиите на Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), който искаше да знае за какво министърът е в пленарна зала, откакто е било оповестено, че няма да има опция да взе участие в парламентарния надзор.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР