В изказване пред млади хора в руския град Волгоград министърът

...
В изказване пред млади хора в руския град Волгоград министърът
Коментари Харесай

Митрополит Иларион: С нахлуването си в Украйна патриарх Вартоломей изпълни политическа поръчка

В изявление пред младежи в съветския град Волгоград министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров означи, че Руската православна черква " изпитва сега голям напън от страна на редица западни страни, на първо място на Съединени американски щати, които си слагат за цел да разрушат единството на международното Православие " .

Коментирайки в ефира на предаването " Църквата и светът " тематиката, повдигната от главата на Министерство на външните работи на Русия, ръководителят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волоколамски Иларион предложи да се видят плодовете на външнополитическата активност на Съединени американски щати:

" Много постоянно, за жалост, в американската политика се ползва известният принцип " разделяй и владей ", т.е. се залага върху това - да се раздели народът, да се задълбочи спорът. Ние виждаме това и в Близкия Изток, и в Украйна. И Руската православна черква като мощ, която по самата си природа е призвана да консолидира хората, включително и в разнообразни страни, да ги сплотява, а не да ги разделя, е за Съединените щати, желаеме това или не, геополитически съперник. Затова в Съединени американски щати съществува мнението, че Руската православна черква би трябвало да се отслаби, разчлени ".

Според епископ Иларион точно тази поръчка е изпълнявал Константинополският Патриарх Вартоломей с нахлуването си в Украйна.

" Той извърши поръчката в цялостна степен: през днешния ден украинското общество е разграничено освен по въпроса за езика, по своята политическа ориентировка, само че и по набожен симптом - установи ръководителят на ОВЦС .

Патриарх Вартоломей даде обещание да излекува разкола, само че той се задълбочи, даде обещание да сплоти православните християни, само че вместо обединяване се извърши по-нататъшно разцепление, поляризация ".

Ръководейки се от правилото " разделяй и владей ", не можеш да постигнеш нито обединяване, нито консолидация, акцентира архипастирят.

" Върху цялото постсъветско пространство Руската православна черква има консолидираща роля - подсети той. - Дори в обстановките, когато сред страните пораждат спорове, Църквата продължава да сплотява хората - ето за какво тя е бодил в окото на тези политици, които употребяват правилото " разделяй и владей " ".

Говорейки за това по какъв начин Църквата реагира на ориентираните против нея дейности, Волоколамският митрополит Иларион означи:

" Тя дава отговор така, както е отговаряла постоянно: продължава да извършва своята избавителна задача, да носи на света словото на Господ Иисус Христос, продължава да сплотява хората, да им припомня за любовта, за вярата, за това, че върху разделянето не може да се построи дълготраен цивилен мир, и най-главното - за това, че с изключение на материалните полезности в живота на индивида има и духовни полезности. Тя разкрива на всеки човек това измерение на живота, което се разкрива единствено с помощта на общуването на индивида с Бога ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР