В изборния ден в неделя (2 април) 102 машини за

...
В изборния ден в неделя (2 април) 102 машини за
Коментари Харесай

Сто и две машини са дали дефект в изборния ден

В изборния ден в неделя (2 април) 102 машини за гласоподаване са дали недостатък и са били спрени. Това разгласи говорителката на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева на конференция и добави, че още 20 машини не са проработили в събота.

Част от машините са отпечатвали празни бюлетини и/или по-къси, които не са отразявали вота на гласоподавателите. Гласуването с тях е било преустановявано при наново принтиране на празна бюлетина, посочи Матева.

 Предаването на протоколите в НДК: Не допусках, че 25 часа ще очаквам Предаването на протоколите в НДК: Не допусках, че 25 часа ще очаквам

Посочи, че в ЦИК през вчерашния ден са постъпили 123 сигнала и тъжби, само че нито един от тях не е за закононарушения и операция на вота, а за нарушавания, като множеството са били препратени към Районните изборни комисии (РИК). Най-честата неточност е била, че членовете на Секционни изборни комисии (СИК) са сумирали преференциите, макар че ЦИК е взела решение да не се сумират, защото там се позволяват най-вече неточности.

На въпроси от " Дневник " какъв брой са сбърканите протоколи и че в районните изборни комисии са постъпили доста сигнали за сбъркани протоколи, какъв брой са сбърканите протоколи, говорителката на ЦИК сподели, че главната причина за сбърканите протоколи е в отчитането на преференциите.

Попитана по отношение на необразован член на СИК в Пловдив и какво може да се направи такива хора да няма в секционните изборни комисии, Матева означи, че РИК в Пловдив би трябвало да разясняват случая, както и че партиите, показани в последния парламент, предложили членове на СИК в последния миг и никой не проверявал дали владеят български език.

Говорителката на ЦИК оцени като спокоен както в страната, по този начин и в чужбина.

По думите ѝ още 40 протокола остава да бъдат въведени, с цел да завърши първичното въвеждане на данните. При 99.58% обработени протоколи към 14 ч. 6 партии влизат в Народното събрание. В ЦИК към този момент са предали 4 РИК - Габрово, Кюстендил, Ловеч и Сливен, чакат се софийските комисии и Благоевград, а някои РИК ще останат за на следващия ден. Матева увери, че този път ЦИК се е справила много бързо с протоколите от чужбина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР