В ИТ бизнеса повишаването на максималния осигурителен доход (МОД) не

...
В ИТ бизнеса повишаването на максималния осигурителен доход (МОД) не
Коментари Харесай

Лазаров: Ръстът на МОД няма да се отрази негативно на ИТ сектора

В ИТ бизнеса повишението на оптималния застрахователен приход (МОД) не би се отразило толкоз отрицателно, колкото се преекспонира. Увеличението му няма да докара до проблем, в който й да е бизнес. Това съобщи зам.-министърът на труда и обществената политика Лазар Лазаров пред BTV.

По думите му през 2021 година има редица сигнали за лица, които получават по-висока заплата от МОД, само че не са употребили компенсации за отпуск по болест.

Лазаров посочи, че има растеж при междинната работна заплата и този фактор не може да се подмине: " Максималният застрахователен приход съставлява с изключение на граница, върху която лицата се обезпечават, и граница, върху която се пресмятат и компенсациите ".

" Основната причина, поради която се усилва МОД не са приходите в бюджета, а компенсациите, тъй като на следващия ден, когато някой излезе в болничен, неговите болнични ще бъдат върху по-висока сума ", сподели Лазаров.

Според зам.-министъра не е правилно, че целият IT бранш е против повишението на МОД. Проведени са редица диалози с представители на сектора и те не са на едно мнение по тематиката.

" Твърдим, че това не е проблем. В IT бизнеса повишението на МОД не би се отразило толкоз отрицателно, колкото се преекспонира. Ако ти взимаш заплата над 4-5000 лева, МОД за теб ще се увеличи от 3000 на 3400 лева Не е значително по-висок размерът на това, което би трябвало да внесеш, тъй че да сътвори проблем във действието на този бизнес. Важното е, че хората ще получават повече ", посочи той и даде образец с размера на майчинството.

Лазаров добави, че пенсионерите ще продължат да взимат Covid добавка до юни в това число.
 И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев
И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

Проектът ще бъде импортиран с минимална заплата 710 лв. и оптимален застрахователен приход от 3400 лева
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР