В историята на международните отношения малко държави са успявали да

...
В историята на международните отношения малко държави са успявали да
Коментари Харесай

Чавдар Минчев: Положението на Украйна ще се оформи след приемането на нова архитектура за сигурност в Европа

В историята на интернационалните връзки малко страни са успявали да се наложат като неутрални, изясни ръководителят на Съвета по интернационалните връзки към Градския съвет на Българска социалистическа партия – София
По-вероятно е ситуацията на Украйна в цялостния интернационален ред да се оформи след приемането на нова архитектура за сигурност в Европа, която ще дава гаранции за сигурността освен на Украйна, освен на Русия, само че и на целия Европейски съюз и несъмнено, на великите сили, които ще подсигуряват тази нова архитектура на сигурност. Това сподели Чавдар Минчев в предаването „ Софийска естрада “, което се излъчва по радио „ Фокус “.

По думите му в историята на интернационалните връзки малко страни са успявали да се наложат като неутрални.

Според него не би трябвало да чакаме „ гореща “ война в Украйна. „ Това, което можем да приемем като информация, показва, че има избран напън за заплашване на нашите другари в Украйна и на нашите другари в Русия от вероятност за такова събитие. Но съгласно мен това няма да се случи. Като споделям, че няма заплаха от „ гореща “ война, това не значи, че не съществува опция за сериозна външнополитическа рецесия в този регион. И тази рецесия ще бъде резултат от геополитическата конюнктура в света. Постепенно последните години се вижда един развой за налагане на полицентризма в международните събития, за разлика от съществуващия след 90-те години моноцентризъм под управлението на Съединени американски щати. Но към този момент се вижда несъмнено развиване и на нови центрове на власт, на въздействия, които са Китай и Русия. За страдание, в този полиценричен свят към този момент не се вижда съществено въздействие от Европейския съюз. Да се надяваме, че визитите на президента на Франция Макрон и немския канцлер в Москва ще дадат едно ново начало за присъединяване в този полицентричен свят и на Европейския съюз. Оттук бих споделил какво можем да чакаме от президента на Русия господин Путин в по този начин създалата се конюнктура. Според мен те имат желанието за основаването на нова архитектура на сигурност в Европа в света и несъмнено, да получат избрани гаранции за сигурността на Русия. Вие знаете, че неколкократно бяха извършени срещи сред представители на Съединени американски щати и Русия, сред представители на НАТО и на Русия с продан на избрани писмени документи. В някои от отговорите и в писмата, които си размениха, се видяха първи проблясъци на съдействие и градивен метод и от двете страни, въпреки че военният и стопански напън против Русия в последните дни се резервира “, сподели още Чавдар Минчев.

По думите му и едната, и другата страна доста ясно схващат, че не би трябвало сегашните спешни моменти да прераснат в генерална рецесия сред другите центрове в света.

Чавдар Минчев разясни, че изпращането на бомбардировачи от Русия в Беларус е множеството обща подготовка за осъществяване на съществени диалози, в сравнение с някаква опасност.

Според него позицията на България и дейностите на военния ни министър отговаряха на равнището на заплаха против сигурността на страната ни.

„ В момента директно не сме застрашени от военни дейности нито от изток, нито от запад и затова мисля, че беше вярна позицията на господин Янев, който одобри такава липса на заплаха за нашата национална сигурност. Да се надяваме, че по този начин ще продължи “, уточни Чавдар Минчев.

Той разяснява и връзките на България с Република Северна Македония, като акцентира, че има път към разрешаването на Македонския въпрос и проблемите сред двете страни.

„ Няма да се впускам исторически в една ретроспекция на политиката на Балканите, обвързвана с Македонския въпрос, само че последните седмици се видяха някои стъпки на Република Северна Македония за торпилиране на разбирателството сред двата приятелски народа. Всичко, обвързвано с честването на Гоце Делчев, проблемите на активността на историческата комисия, с казуса с конституционното битие на македонските българи и техните човешки права в Северномакедонската конституция, дори и с приемането на представители на ОМО „ Илинден “ от северномакедонския президент – точно това е минното поле, за което приказва министър Османи. Какви са аргументите за съществуването на тези минни полета? Първо аз бих обърнал внимание, че част от политическия хайлайф на Република Северна Македония сякаш действително не желае да се засилват договарянията на Европейския съюз със Северна Македония. Това е и повода за тези някои дейности, които там се подхващат. Но главното, което съгласно мен би трябвало да отбележим, когато приказваме за минни полета, е, че съществуват разнообразни ползи на страните, граничещи със Северна Македония, в Северна Македония – имам поради Гърция, Сърбия, Албания “, изясни Чавдар Минчев.

Той уточни, че България би трябвало да дефинира ползите си и да ги съобрази с граничните страни на Република Северна Македония.

„ В Северна Македония сега се преплитат доста ползи и това са главните аргументи за тези подходи – ту напред, ту обратно, в успокояването на връзките сред България и Македония. Какво е решението за Северна Македония? Разговорите съгласно мен не би трябвало да бъдат единствено сред България и Северна Македония. Просто ние би трябвало да определим нашите ползи, да ги съобразим с ползите на граничните страни със Северна Македония и тогава проблемите последователно ще се решат. Историята е посочила, че това е пътят. Най-добре бяха създадени другите ползи в региона на региона Македония. Това беше преди, вие знаете, Първата балканска война, когато беше основан Военният съюз сред нашите страни – Гърция, Сърбия, с присъединяване на Черна гора, и тогава бяха реализирани и най-сериозните резултати в решаването на Македонския въпрос “, сподели още той.

„ Изпълнителното бюро на Градския съвет на Българска социалистическа партия предходната година одобри позиция във връзка с това, което би трябвало да бъде решено сред България и Северна Македония. Аз бих желал да обърна внимание на два съществени въпроса, които там бяха наранени и които в тая позиция по-късно бяха подхванати и от необятния политически хайлайф на България. Първото е включването в Конституцията на Северна Македония на македонските българи. И второто е развиването на икономическите връзки сред двете страни, които дават база за необятно контролиране на ползите сред другите участници в тази рецесия, в случай че мога по този начин да кажа “, сподели в умозаключение Чавдар Минчев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР