В исторически план внезапното спиране на менструалните цикли (аменорея) на

...
В исторически план внезапното спиране на менструалните цикли (аменорея) на
Коментари Харесай

Защо 98% от жените в нацистките концентрационни лагери спират да менструират?

В исторически проект неочакваното прекъсване на менструалните цикли (аменорея) на затворничките в нацистките концентрационни лагери се приписва на резултатите от контузията и недохранването. Ново проучване обаче рисува много по-мрачна картина. Неговите създатели изследват писмените исторически данни и изявленията с оживелите от Холокоста и откриват доказателства, че към храната на дамите са били добавяни синтетични стероиди, чиято цел е била да повреди плодовитостта им.

„ Непосредствено след идването си в концентрационните лагери над 98% от дамите престават да менструират “, пишат откривателите. Според водещата авторка на новия теоретичен труд Пеги Дж. Клайнплац този неочакван и еднообразен резултат не може да бъде провокиран от стрес или недояждане.

„ При други ужасни всеобщи зверства в историята или не настава сходна неочаквана аменорея, или това се случва постепенно – в композиция с апетит и контузия за интервал от 12 до 18 месеца “, споделя тя. „ Ето за какво моят въпрос бе следният – какво се е случвало с тези дами в лагерите на гибелта, което е било толкоз по-различно, което е провокирало аменореята ненадейно и което не би могло да бъде обяснено изцяло с хипотезите или за контузия, или за недохранване, или и двете? Именно тогава започнах да изследвам дали не става дума за умишленото спиране на менструацията на тези еврейски дами. “

След като изслушват показанията на 93 дами, претърпели Холокоста (на междинна възраст 92 години), откривателите откриват, че всички, като се изключи две от тях, развиват аменорея малко откакто идват лагерите. „ Единствените дами, които не престават да менструират, си изясняват това с обстоятелството, че на няколко пъти са усетили, че нещо е било добавено в супата и в тези случаи са отказали да се хранят “, пишат откривателите.

Една жена, която е менструирала в деня на идването си, споделя, че е била принудена да изпие хапче, което поставя завършек на цикъла ѝ. Тази история е доказана и от други оживели, които описват, че са виждали по какъв начин някои дами са били „ издърпвани от редиците, с цел да изпият хапче или да им се сложи инжекция, което стопира менструалните им цикли. “

Друга жена, която е работила в кухните в Аушвиц, разказва по какъв начин пакети със „ зърнести и доста леки розови химикали “ са били добавяни в супата, като тяхната цел е да попречат на „ дамите да имат цикли “.

„ Тази чорба е била давана само на затворничките, а не на мъжете и в никакъв случай не е била употребявана от пазачите “, споделят откривателите.

Допълнителни доказателства за потреблението на химикали в нацистките лагери, които да повлияят на репродуктивните процеси, са открити в документи, показани по време на Нюрембургските процеси - правосъдни каузи против държавни лица, забъркани във Втората международна война и Холокоста по време на нацисткия режим. Процесите се организират в град Нюрнберг, Германия от 1945 година до 1949 година Така да вземем за пример в преписка, описваща среща на високопоставени нацисти в „ щабквартирата на фюрера “ през юли 1942 година, разкрива, че „ обсъжданата тематика е била стерилизацията на еврейките “. По време на срещата е решено, че „ ще би трябвало да се открие способ, който да докара до стерилизирането на хората без тяхното познание “ и че в Аушвиц ще бъдат извършени опити по този въпрос.

Не на последно място, откривателите споделят, че по време на Втората международна в Германия са създадени големи количества полови стероиди, което повдига въпроса за какво нацистите биха приоритизирали производството на хормони във военни времена. Тъй като обаче нацистките чиновници са инструктирали тези, които са работили по въпроса за стерилизирането на еврейките, да не пазят писмени данни по въпроса, създателите на проучването не могат да открият какви тъкмо химикали са били употребявани в концентрационните лагери.

Това, което знаят обаче е, че след Холокоста 98% от оживелите са имали проблематични бременности и не са могли да имат толкоз деца, колкото биха желали. От 197-те доказани бременности към ¼ приключват със импровизиран аборт, а 6,6 % – с мъртво раждане.

Като цяло едвам 16% от участничките в изследването съумяват да износят сполучливо повече от две деца, „ макар че множеството са желали обезверено да имат повече “.

Изследването е оповестено в Social Science and Medicine.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР