В Истанбул има много комари всяко лято, но през последните

...
В Истанбул има много комари всяко лято, но през последните
Коментари Харесай

Опасен комар хапе през дрехите и разнася зарази в Истанбул

В Истанбул има доста комари всяко лято, само че през последните години в града стартира да се появява нова порода. Азиатският тигров комар е по-упорит от своите родственици и може да захапе жертвата си даже през облеклата, за разлика от елементарните комари.

Експертите също по този начин предизвестяват, че той е притежател на инфекциозни болести като денга, жълта тресчица, вирус на Западен Нил и други Най-малкото е, че провокира алергична реакция и непрекъснат сърбеж.

Първото наблюдаване на комара, произхождащ от Югоизточна Азия, в Турция се е случило в Ипсала, град покрай границата с Гърция, на към 250 километра западно от Истанбул, преди 10 години. През последните пет години той стана по-разпространен в Истанбул. Доцентът Керем Йотер, специалист по паразитология в Истанбулския университет, сподели, че през 2020 година и тази година има „ взрив “ в тяхната популация. Той споделя, че комарите могат да бъдат отстранени посредством източване на блата, местата им за размножаване.

Йотер сподели пред Анадолската организация (АА), че дърветата са обичано място за размножаване на комарите в провинцията, само че в градовете те избират места, направени от индивида, изключително саксии. Извън местообитанието си в тропическите и субтропичните региони на Азия, комарът е видян за първи път през 80-те години в Албания, преди да се популяризира в Европа през идващите години. Йотер сподели, че комара не е „ добър авиатор “, само че се популяризира, когато яйцата му се отнесат, изключително „ от гумите на транспортните средства “.

Този необикновен хазаин в действителност дава най-хубавите условия за развъждането им, защото гумите задържат дъждовна вода. „ Когато употребяваните гуми, сложени за преработване, се изпращат в други страни, яйцата от комари имат опция да разширят местообитанието си “, сподели Йотер. Той предизвести, че това е „ доста инвазивен “ тип, който елементарно се приспособява към всяка нова среда. „ Той е в положение да господства над други типове комари и нарушава екологичното равновесие “, добави той.

Учените и община в Истанбул обмислят какви дейности могат да бъдат подхванати против азиатския тигров комар. Йотер споделя, че общините към този момент употребяват разнообразни способи за избиване на комари, само че химикалите, употребявани за тяхното заличаване, също съставляват опасност за публичното здраве. „ Най-доброто решение е да се употребява биологичен материал за тяхното заличаване “, сподели той. Той също по този начин прикани обществеността да бъде по-внимателна против комара. „ Сред обичаните им места за размножаване е водата, насъбрана на дъното на чинии, сложени под саксии с цветя. “, сподели той.

Йотер сподели, че азиатският тигров комар е един от 16-те типа комари, които съществуват в Истанбул.

Доцентът Некла Биргюл Айонисон, специалист по молекулярна биология и генетика от университета Божазичи, предизвести локалните поданици да не оставят контейнери за вода навън, без да ги покриват. „ Комарите бързо се развъждат и от време на време един комар може да излюпи над 50 яйца “, предизвести тя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР