В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги.

...
В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги.
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: В Истанбул и в Одрин има борси за каналджийски услуги

В Истанбул и в Одрин има тържища за каналджийски услуги. Мигрантите, които желаят да преминат към Западна Европа, търсят услугите на съответните брокери. Това сподели шефът на Националната следствена работа и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов в предаването „ 120 минути “ по бТВ.

Мигрантите оставят пари от порядъка на 4, 5, 6 хиляди евро в офиси или магазини по системата „ Хавала “. Тези суми се отблокират, когато мигрантът стига до избраното място и оттова се изпраща видеоклип или се обажда по телефона, че е дошъл, с цел да може парите да бъдат отблокирани на съответните уредници в Турция, изясни той.

Сарафов дефинира каналджийството като високо проведена незаконна активност, реализирана от доста хора, които имат разнообразни функционалности, всеки в неговата си област. Те са проведени по метод, по който реализират контакти с интернационалните си сътрудници, главно в Турция и другите страни по трасето, сподели той.

По думите му на трафика с мигранти у нас се противодейства мъчно, тъй като не се работи по тази линия. Българските служби проверяват не каналджиите, а мигрантите, уточни още Сарафов. „ В момента Министерство на вътрешните работи се бори с следствията, а не с аргументите “, счита той.

Присъдите съгласно шефа на НСС би трябвало да бъдат доста по-строги, само че това не зависи от Министерство на вътрешните работи или от прокуратурата. Размерът на наказванията се дефинират от тежестта на осъщественото закононарушение, добави той.

Сарафов прикани прокуратурата да желаят допустимо най-строгите и ефикасни присъди.

„ Панацеята не е наказванията да са строги, а да са неизбежни “, счита Сарафов.

В момента най-видимите недостатъци в охранителната и правораздавателна система са точно в Министерство на вътрешните работи. „ Апелирам българските служители на реда да не бъдат употребявани като камикадзета при осъществяване на техните отговорности “, прикани Сарафов.

Червената светлина за влизане на България в еврозоната и „ Шенген “ е и поради тези проблеми, счита зам.-главният прокурор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР