В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН за

...
В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН за
Коментари Харесай

Русия и Украйна подписаха споразумение за износа на зърно

В Истанбул беше подписано съглашение по проекта на Организация на обединените нации за деблокиране на износа на украинско зърно в изискванията на война и за разрешаване на Русия да изнася зърно и торове, оповестява „ Хюриет “.

На церемонията по подписването в двореца Долмабахче в Истанбул участваха генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Споразумението ще разреши да се възобнови безвредното превозване на селскостопански артикули от черноморските пристанища.

Освен деблокирането на зърнения експорт от Украйна, съглашението включва и износа на зърно и торове от Русия. Предвижда се в Истанбул да бъде основан координационен център за експортните доставки с присъединяване на представители на Организация на обединените нации, Турция, Русия и Украйна.

Миналата седмица украински и съветски представители реализираха в Истанбул кардинално съглашение по проекта. Той планува взаимен надзор на корабите, когато те потеглят от и идват в черноморски пристанища, както и механизъм за гарантиране на сигурността по морските пътища.

Според турски източници меморандумът съдържа три точки, които се отнасят до износа на към 25 милиона тона зърно, чакащо на украинските пристанища.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР