В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН, което

...
В Истанбул беше подписано споразумение по плана на ООН, което
Коментари Харесай

Русия, Турция, Украйна и ООН подписaха споразумения за износ на зърно

В Истанбул беше подписано съглашение по проекта на Организация на обединените нации, което разрешава още веднъж да се изнася украинско зърно, макар че в страната се води война. Целта е да се предотврати международната продоволствена рецесия, която Русия провокира като атакува Украйна през февруари.

За да не се постанова Киев и Москва да подписват взаимен документ, двете страни са подписали две огледални покупко-продажби настрана. Руският министър на защитата Сергей Шойгу е подписал едно съглашение с Турция и Организация на обединените нации, а украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков е подписал друго съглашение също с Турция и Организация на обединените нации.

На церемонията по подписването в двореца Долмабахче в Истанбул участваха генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Ердоган сподели, че за осъществяването на сделките ще се следи от координационен център в Истанбул.

Споразумението ще разреши да се възобнови безвредното превозване на селскостопански артикули от черноморските пристанища.
 Заради високите температури в Украйна избухнаха пожари по полетата с жито.
Микхаило Подоляк, който е консултант на украинския президент, сподели по-рано, че съглашението е написано по този начин, че да не разрешава износът на зърно да се случва от съветски кораби, като и че няма да има съветски чиновници в украинските пристанища. Той сподели, че всевъзможни провокации ще бъдат срещната си „ мигновен боен отговор “.

Украйна и Русия са измежду най-големите експортьори на храни в света, а украинските пристанища, в това число главният център Одеса, са блокирани от съветския черноморски флот.
 Украински боен върви до горящо поле с пшеница в Донецк на 17 юли.
Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война докара до фрапантно повишаване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища може да предотврати апетит в някои елементи на света, написа Ройтерс. Около 20 милиона тона зърно са блокирани в силозите в Одеса, както и десетки кораби поради офанзивата на Москва.

Гутереш споделя, че съглашението разрешава да бъдат отворени пристанищата в Одеса, Черноморск и други.

Русия отхвърля, че спорът е влошил продоволствената рецесия, а вместо това упреква западните наказания, че бавят нейния експорт на храни и торове, и Украйна – за това, че е минирала черноморските си пристанища.
 Защо България яде самун от фураж  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео   please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР