В Исландия през август официално ще бъде открита мемориална плоча,

...
В Исландия през август официално ще бъде открита мемориална плоча,
Коментари Харесай

"Изгубихме първия ледник" - най-тъжната мемориална плоча в Исландия

В Исландия през август публично ще бъде открита мемориална плоча, с която се означи загубата на първия хладилник на острова и се насочва послания към бъдещите генерации.

Окьокул, именуван малко Ок, е един от към 400 ледника в страната, само че към този момент се е свил до по-малко от 1 кв. км повърхност и дебелина под 15 м, заради което губи статута си на хладилник. Преди век той е покривал 15 кв. км от планински скат в западната част на острова и ледът е бил 50 м в дълбочина.

Плочата е от Университета " Райс " в Хюстън, щата Тексас, където работят един от водещите климатолози на Исландия - Андри Сньор Магнасон, и геологът Аддур Сигудрьоссон. Церемонията е планувана за 18 август, оповестяват медиите в Исландия.

На плочата написа на исландски и британски:

" Писмо до бъдещето. Ок е първият исландски хладилник, изгубил статута си. В идващите 200 години се чака всичките ни ледници да го последват. Този паметник е самопризнание за това, че ние знаем какво се случва и какво би трябвало да се стори. Само вие от бъдещето ще знаете дали сме го сторили. " След което е маркиран месецът, годината и показанията за наличие на въглероден диоксид през май.

За да бъде несъмнено като хладилник едно естествено формирование, то би трябвало не просто да съставлява внушителна маса лед. Всяка зима ледникът натрупва маса, която се топи през лятото, до момента в който всичко това непрестанно се плъзга под личната си тежест. Ако това не се случва, имаме така наречен " мъртъв лед ", изяснява " Гардиън ".

Преподавателка от " Райс " споделя за изданието, че това е първата сходна мемориална плоча в историята. " Колега от Исландия ми сподели, че мемориалните плочи не са да мъртвите, а за живите. Искаме да подчертаем, че от нас, живите, зависи да реагираме на бързата загуба на ледници и продължаващите последствия от световното стопляне. За Ок към този момент е прекомерно късно ", споделя Симен Хауи.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР