В Ирландия мнозинството от 3,5-те млн. граждани, имащи право на

...
В Ирландия мнозинството от 3,5-те млн. граждани, имащи право на
Коментари Харесай

Ирландците гласуваха против премахването на сексистки изрази за жените от конституцията

В Ирландия болшинството от 3,5-те млн. жители, имащи право на глас, гласоподаваха срещу смяната на конституционното определение за " семейство " и премахването на пасажа за ролята на дамите вкъщи от главния закон, съобщи Дойче веле.

В неделя вечер, 10 март, бяха оповестени окончателните резултати от този двоен референдум: 67,7% от участниците гласоподаваха срещу първата самодейност и 73,9% - срещу втората.

Съгласно член 41 от ирландската конституция, призната през 1937 година, " фамилията " е " естествена, първична и съществена единица на обществото ". Беше препоръчано тази дефиниция да бъде променена, тъй че да гласи: " Семейството, без значение дали се основава на брак или на други дълготрайни връзки ". Критиците на това изменение акцентираха неяснотата на сходна дефиниция. Някои даже изрекоха съмнение, че то би узаконило по парламентарен път полигамията и съжителстването с голям брой мъже и би насърчило притока на мигранти към Ирландия, които се стремят да се съберат още веднъж със " фамилията ".

Що се отнася до ролята на дамите в обществото, на референдума на 8 март беше отхвърлена концепцията за унищожаване от конституцията на думите, че " дамата, посредством своя живот в семейството, е дирек на страната, без който общото богатство е непостижимо ".

Участващите в референдума в петък получиха две бюлетини - една бяла и една зелена - и бяха помолени да гласоподават с " да " или " не ". Бялата бюлетина питаше дали гласоподавателите одобряват или отхвърлят Тридесет и деветата корекция на законопроекта за конституцията - известна още като поправката за фамилията.

Ирландската конституция понастоящем предлага правна отбрана на фамилната единица, само че обвързва концепцията за семейство с институцията на брака.

Зелената бюлетина помоли гласоподавателите да одобряват или отхвърлят четиридесетата корекция на конституционния законопроект - или поправката за грижите.

Понастоящем ирландската конституция споделя, че майките не би трябвало да отиват да работят, защото по този начин те ще подценен своите " отговорности вкъщи ".

Действащият текст също по този начин декларира, че " животът вкъщи " на дамите е източник на поддръжка за страната, която е нужна за " общото богатство ".

Поправката изисква и двата члена да бъдат заличени и да бъде прибавен нов текст, в който се споделя, че страната " се стреми да поддържа “ даването на грижи за фамилията ".

Ирландският министър председател Лио Варадкар призна, че самодейностите на неговия кабинет са се провалили. " Нашата отговорност беше да убедим болшинството от хората да гласоподават " за ", а ние явно претърпяхме проваляне ",  заяви той.

Междувременно водачът на опозиционната партия Шин Фейн Мери Лу Макдоналд, чиято политическа мощ поддържаше позитивния избор по повод и на двете препоръчани промени, съобщи, че референдумите са се провалили, тъй като държавното управление не се е съветвало с опозицията и " други заинтригувани групи " преди провеждането им.

Ирландските гласоподаватели отхвърлиха предложенията за подмяна на конституционните позовавания на състава на фамилията и " отговорностите на майката вкъщи ", което е доста проваляне за държавното управление, уточни Ройтерс.

Премиерът Лио Варадкар показа гласуването, което се организира в петък по случай Международния ден на дамата и чиито резултати бяха оповестени в събота, като опция да се заличат някои " доста старомодни, доста сексистки изрази за дамите ".

С 67,7 % против 32,3 % беше отхвърлено предложение за разширение на определението за семейство от връзки, учредени на брак, до включване на други трайни връзки.

Втората препоръчана смяна на формулировката по отношение на ролята на дамите вкъщи беше отхвърлена с по-голяма разлика със 73,9% от гласоподавателите, които я отхвърлиха, означи Би Би Си.

В събота Варадкар съобщи пред кореспонденти в Дъблин, че гласоподавателите са нанесли на държавното управление му " двоен удар ".

На референдума за ролята на дамата вкъщи 1 114 620 души гласоподаваха " срещу ", спрямо 393 053 дали своят вот " за ". Избирателната интензивност на референдумите, които се организираха на 8 март, беше 44,4 %.

Конституцията е главният юридически документ на Ирландия и може да бъде променяна единствено с утвърждението на ирландските жители посредством национално гласоподаване, напомня Би Би Си, представено от Българска телеграфна агенция.

Кампанията преди референдума докара до национални диспути за ролята на дамите вкъщи, за това каква отговорност носи страната за грижите и за смисъла на фамилията.

Ирландското държавно управление организира акция за гласоподаване с " да " и при двете промени. То твърдеше, че измененията ще отстранен сексисткия език, ще признаят фамилните грижи и ще разширят отбраната на фамилиите, които не се основават на брак.

Оказа се, че кабинетът не е бил наясно с мнението на болшинството от народа, който ръководи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР