В Иран се провеждат избори, като те са първите в

...
В Иран се провеждат избори, като те са първите в
Коментари Харесай

Избори в Иран: Отворени са избирателните секции на първите избори след масовите протести

В Иран се организират избори , като те са първите в страната след антиправителствените митинги през 2022 година Днешният избор се преглежда като решителен тест за легитимност и национална поддръжка за управлението на Иран. Въпреки това се чака ниска изборна интензивност, предава „ BBC “.

Избирателната незаинтересованост остава висока след интервал на вълнения след гибелта на млада жена, арестувана от моралната полиция за носене на „ несъответствуващ “ хиджаб. Повече от 61,2 милиона души имат право на глас.

В петък се организират две обособени гласувания : едно за избор на членове на Народното събрание и друго за избор на членове на Асамблеята на специалистите . Асамблеята избира и управлява най-влиятелната фигура и главнокомандващ на Иран, висшия водач – който взема основни решения по въпроси, значими за гласоподавателите, като обществени свободи и стопански условия.

Вчера актуалният висш водач аятолах Али Хаменей , който заема поста повече от три десетилетия, насърчи гласоподавателите да гласоподават . Въздържането от гласоподаване „ няма да реши нищо “ , сподели той.

В навечерието на вота държавните медии се пробваха да насърчат гласоподавателите и да ги ентусиазират , като излъчиха десетки специфични тематични излъчвания и сътвориха нови канали, с цел да дадат време на претендентите.

Избирателната интензивност обаче се чака да бъде ниска , като държавна социологическа организация предвижда, че тя ще бъде 41% за парламентарните избори – което, в случай че е тъкмо, ще бъде най-ниската за последните 12 сходни гласувания.

Много иранци не желаят да гласоподават – или избират да не гласоподават – след всеобщите митинги от 2022 година, които бяха провокирани от гибелта в ареста на 22-годишната Махса Амини . В резултат на суровите репресии против протестиращите, стотици бяха убити, а хиляди – ранени. Има и задържани, като част от тях са още в пандиза, а други получиха смъртна присъда.

Оттогава политическата и обществена атмосфера в Иран стана по-репресивна и обществеността стана още по-недоволна от държавното управление. Тази година рекорден брой претенденти бяха утвърдени да се кандидатират за 290-те места в парламентарните избори. Реформаторите в страната дефинираха вота като „ неправилен, несъстезателен, непочтен и неефикасен за ръководството на страната “.

Вчера представителят на Съединени американски щати Матю Милър сподели, че „ огромен брой иранци “ не са очаквали, че изборите ще бъдат свободни и почтени.

„ Светът от дълго време знае, че политическата система на Иран включва недемократични и непрозрачни административни, правосъдни и изборни системи “, добави той.

Секциите бяха отворени в 08:00 часа локално време /04:30 GMT/ и се чака да останат отворени до 10:00 часа – макар че на предходни избори времето за гласоподаване в някои случаи беше удължено до среднощ.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР