В Иран, както и в много други страни, като например

...
В Иран, както и в много други страни, като например
Коментари Харесай

Настъпва персийската Нова година

В Иран, както и в доста други страни, като да вземем за пример Грузия, Ирак, Сирия, Казахстан, Киргизия, Таджикистан, Афганистан и Азербайджан посрещат Нова Година на 20-ти против 21 март. Как честват в Иран, какви са особеностите на персийската Нова година, за какво посрещат Норуз тъкмо по време на пролетното равноденствие и какви ястия приготвят - в " Нощен небосвод " споделя Мегдади Мердад.

„ Норуз “ на персийски значи „ нов ден “ или „ ново начало “. През 2010 година Организация на обединените нации признава Норуз като Международен ден и празник на персийската просвета. 

Мегдади Мердад, актьор и бизнесмен, който живее в България, изяснява, че честването продължава 13 дни, като последният е и най-важният.  " Нашите учени всяка година регистрират минутите и секундите, с цел да дефинират началото на Новата година. Интересното е, че всяка Нова година се случва по друго време. Нека да дам образец - тази година посрещаме Новата година в 19.45.23, а идната най-вероятно ще бъде в два часа сутринта, т.е. имаме към 6 часа разлика всяка година ", споделя Мердад.

А за какво навръх 20-ти против 21 март празнувате Нова година? Има две пояснения - първата причина идва от цар Джамшид, който афишира този ден за начало на Новата година, като дефинира и по какъв метод да се пресмята настъпването й. Всичко това е част от митологията. Втората причина е обвързвана с религията Заратустра като най-старата вяра на Иран. " Ние имаме вяра и в двете аргументи, защото са с 6 хиляди години история ", споделя Мегдади Мердад.

За новогодишната софра има задължително има 7 ястия, които на персийски език стартират с буквата „ С “, SIR значи чесън, Samanoo е сходно на жито, Sekeh – монета, Sabzeh е тип зелена салата, Sekeh значи монета, Sib е  ябълка и  Serkeh - зехтин.  Всички артикули са свързани със здравето и парите. 

" Поставяме огледало, с цел да се осъществен нашите стремежи. Освен това четем и поезиятa на Хафез. Той е доста прочут и обичан в Иран. Всяка Нова година отваряме напосоки отдясно наляво неговата книгата „ Диван “, с цел да забележим какво ни чака през Новата година. От прочетеното гадаем каква ще е ориста ни през Новата годината. Може би знаете, че поезията на Хафез е обвързвана с любовта, вярата и вярата. Когато и да прочетете фрагмент от неговото творчество, то постоянно е едно прелестно пътешестване към живота ", разказва Мегдади Мердад.

Още за празника и неговите знаци - в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР