В Иран 10 военнослужещи бяха осъдени на затвор заради ролята

...
В Иран 10 военнослужещи бяха осъдени на затвор заради ролята
Коментари Харесай

Десет военни осъдени на затвор в Иран за свалянето на украински пътнически самолет

В Иран 10 военнослужещи бяха наказани на затвор поради ролята си в случая от 8 януари 2020 година, при който украински пътнически аероплан бе свален от противовъздушната защита край Техеран, съобщи Агенция Франс Прес, представена от БНР.

При случая, станал малко след излитането на самолета, починаха всички 176 души на борда, множеството от тях - жители на Иран и Канада.

Най-тежка присъда - 10 години отнемане от независимост, получи командирът на ракетната батарея, която съгласно съдиите е изстреляла две ракети по самолета, без да е получила заповед за това от по-висшето командване. Подчинените му получиха сред 1 и 3 години затвор.

Трагичният случай от януари 2020 година се случи в извънредно изопнат миг от опълчването на Съединените щати и Иран, когато ирански военачалник бе погубен от американски дрон, а в отговор Техеран насочи вълна от балистични ракети по американска военна база в Ирак.

Близки на починалите в самолета към момента упорстват за финансови обезщетения от иранското държавно управление. В началото на предходната година съд в Канада разпореди на фамилиите на 6 от жертвите да бъдат изплатени 80 милиона $.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР