В интервю за в. Ле-з-еко генералната директорка на френската енергийна

...
В интервю за в. Ле-з-еко генералната директорка на френската енергийна
Коментари Харесай

Без руски газ ценовият шок ще бъде безпрецедентен

В изявление за в. " Ле-з-еко " генералната директорка на френската енергийна компания " Анжи " (Engie) Катрин Макгрегър показва, че ценовият потрес ще бъде невиждан без съветския газ и ще се наложи намесата на страната за ограничение на цените и на търсенето.

Според Катрин Макгрегър, представена от Българска телеграфна агенция, може да настъпят усложнения за запълване на газохранилищата напролет и лятото в подготовка на идната зима. Ако стане по този начин, че Европа спре да получава съветски газ, първите компликации ще настъпят с компликациите за напълване на хранилищата при положение на нескончаем спор в Украйна, показва тя. 

" В реалност тогава ще навлезем в нов свят за енергетиката под резултата на физически потрес и невиждан ценови потрес, които вероятно трайно ще преобразят нашия енергиен пейзаж ", акцентира Макгрегър в изявлението.

По думите ѝ за приключващата в този момент зима няма да има проблем със снабдяването, още повече, че тя е мека. Дори и цялостно прекъсване на съветския газ, може да се разчита на доставки от други страни по газопроводи или с кораби за полутечен природен газ (ВПГ). 

Руският газ съставлява 20 % от доставките на " Анжи ". Групата договаря за спомагателни размери с Норвегия, Нидерландия, Алжир и Съединени американски щати.

" Но би трябвало да гледаме трезво ", разяснява Макгрегър. Според нея наличните принадлежности са с стеснен резултат и през днешния ден няма да са задоволителни да заменят всичкия съветски газ.

По думите ѝ, при положение на прекъсване на доставките, мъчно могат да се вкарат ограничения за ограничение на търсенето. Но индустрията и жителите могат леко да намалят потреблението си. Ще би трябвало и да се дефинира таван на цените на едро на газа в Европа, което ще ограничи и цените на електричеството. Едновременно е належащо да се насърчи ускоряването на възобновимите сили, показва генералната директорка на " Анжи ".

Да се понижи с 1 градус отоплението не е за занемаряване, акцентира Макгрегър, имайки поради сходно предложение на френското държавно управление. Тя пресмята, че това ще се равнява на към 12-15 тераватчаса, колкото 12-15 кораба с ВПГ, които идват във Франция. Според нея такава мярка може да проработи.

Миналата седмица Международната организация по силата (МАЕ) загатна сходна мярка измежду 10 оферти за бързо понижаване на зависимостта на Европа от съветския газ.

През 2021 година Европейски Съюз е внесъл 155 милиарда куб. метра газ от Русия или 45 % от вноса си и 40 % от общото си ползване.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР