В интервю за NOVA посланикът на Съединените щати в България

...
В интервю за NOVA посланикът на Съединените щати в България
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Това е нехуманна война!

В изявление за NOVA посланикът на Съединените щати в България Херо Мустафа дефинира войната в Украйна като нечовечна и неоправдана. Коментарът пристигна по време на откриването на трудова борса за бежанци в „ Ню Бояна студио ".

Дипломат номер 1 на Америка у нас поддържа трудовата борса за избягали от войната в Украйна. „ Това е нечовечна, неоправдана война. Кадрите по малкия екран провокират страсти във всеки. Тази заран видяхме с очите си тези майки с деца, разговаряхме с тях, помагахме им – беше разтърсващо. Всички се надяваме това да завърши бързо, само че за злощастие виждаме, че офанзивите против цивилни цели не престават, разрушенията и броят на жертвите нарастват”, сподели Херо Мустафа. Равносметката досега - над 2 милиона и половина души, главно дами и деца, са избягали от войната.

„ На всички над 70 хиляди бежанци в България можем да кажем: българското общество ви поддържа. Ние, американската общественост в България също сме зад вас. Не сте сами! Свидетели сме на обединен отговор – толкоз доста страни, в това число България, са подготвени да оказват помощ по всеки вероятен за тях метод. И всички те споделят – ще се надигнем против експанзията, без значение дали със наказания или финансова помощ за хората в нужда”, сподели посланикът на Съединените щати в България.

А трудовата борса в киноцентъра в Бояна събира на едно място бежанците с над 300 работодатели. „ Понякога се запитвам би трябвало ли да го върша. Имам шанса да разполагам с място и запаси да провеждам тази трудова борса, и би било безконтролно да не го сторя. Всяка събота ще организираме такава трудова борса”, сподели Ярив Лернер Изпълнителен Директор На “Ню Бояна Филм Студиос”.

„ От понеделник ще се грижим за деца от 4 до 12 години изцяло гратис. Ще им осигурим храна, образование, ще има хора, които приказват украински. Много хора ни търсят, с цел да попитат по какъв начин да оказват помощ. Затова направихме онлайн платформа unitedwithukrainebg.org, която ще обновяваме постоянно”, сподели Нанси Щилър, президент на фондация „ Америка за българия “.

„ Това са почтени хора. Хора, които са пристигнали тук не, с цел да са бежанци. Образовани хора. Майка ми е украинка. Първата ми братовчедка живее до летището, което е завладяно от съветските войски. Плачеше и ме молеше да оказа помощ да изведе семейството”, описа Петър Иванов, изпълнителен шеф на Американската комерсиална камара в България. В акцията " Единни с Украйна " Американският лицей в София също отваря порти за учениците, а Американският университет – за студенти и преподаватели, като предлага и образование по британски език и настаняване в общежитията след 22 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР