В интервю за “Кориере дела сера Кристалина Георгиева оплака ГерманияПризова

...
В интервю за “Кориере дела сера Кристалина Георгиева оплака ГерманияПризова
Коментари Харесай

Шефката на МВФ вижда в бледорозово световната икономика

В изявление за “Кориере каузи сера ” Кристалина Георгиева оплака Германия
Призова Берлин да влага в човешки капитал

Световната стопанска система мина през три шока - Коронавирус, войната в Украйна и инфлационната рецесия, само че показва забележителна резистентност и макар страховете за криза след 2020 година, чакаме напредък от 3% за тази година и 2,9% за идната. Това декларира Кристалина Георгиева в изявление за най-тиражирания италиански в. “Кориере каузи сера ”.

Все отново шефката на МВФ вижда вероятностите за развиване на международното стопанство единствено в “бледорозово ”, защото упованията є са растежът да бъде муден, както в кратковременен, по този начин и в средносрочен проект. С други думи ще се задържи дълго време много под междинните 3,8% от предходните две десетилетия, само че значимото е, че ще го има.

Спирайки се на положението на стопанската система на страните от Европейски Съюз, Георгиева акцентира, че в еврозоната растежът е доста непретенциозен или с 2% под наклонността преди пандемията, за разлика от Съединени американски щати, където към този момент са възобновени предходните нива. Като съгласно нея главните аргументи за изоставането са две - войната в Украйна, която е засегнала доста по-сериозно европейската стопанска система поради “нейните енергийни канали ” и на второ място - “демографското предизвикателство в Европа, което напряга неимоверно пазарите на труда ”.

По-нататък тя загатва, че за жал съществено е развален локомотивът на Европа - Германия: “Ако Европа беше мощно наранена от енергийната рецесия заради войната в Украйна, Германия беше още по-здраво ударена заради зависимостта си от съветския газ и високата енергоемкост на нейната промишленост ”. Ето за какво в този момент Германия трябвало да влага мощно в инфраструктура, в зелена стопанска система, в квалификационни умения и изключително в човешки капитал.

Накрая на изявлението шефката на МВФ показва, че в последно време се забелязвал спад в световната инфлация, само че съгласно нея това не означавало, че светът е решил казуса. Ето за какво Георгиева приканва централните банки да не дават отговор незабавно на очакванията за понижаване на лихвените проценти, като преди да работят, да прегледат деликатно цялата налична информация. “Но банките са наясно, че преждевременното отдръпване от битката с инфлацията може да бъде много рисково ”, заключава сънародничката ни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР