В интервю за БНР бившият председател на Народното събрание заяви

...
В интервю за БНР бившият председател на Народното събрание заяви
Коментари Харесай

Александър Йорданов: Не главчев, Борисов отстъпи пред БСП

В изявление за БНР някогашният ръководител на Народното събрание съобщи още:

"Лично аз недоумявам по какъв начин може водач на една партия да не отбрани ръководителя на Народното събрание, а да го съобщи с думите: "Решавай самичък “. Мисля, че в тази ситуация не Главчев, а Борисов е този, който отстъпи пред Българска социалистическа партия, воден от съображения, които съгласно мен няма да узнаем, само че тези съображения нямат нищо общо с парламентаризма.

Г-н Главчев постъпи съгласно правилника, а отстраняването на ръководител на Народно събрание и настояването на неговата оставка е деяние, което не може да се прави по хрумването на една група народни представители , в случай че този ръководител не е направил тежко закононарушение или държавна измяна. Това се споделя в това число в правилника на Народно събрание, а по този начин е и по Конституция ".

По думите му няма по какъв начин едни народни представители да вземат решение, че първият човек в страната би трябвало да бъде отстраняван, тъй като ръководителят на Народното събрание е първият наедно с президента. Йорданов акцентира, че правилникът му дава право да отнеме думата, още повече, че Корнелия Нинова в този миг е нападала министър-председателя. Според него сега се отива към безнравственост на българското общество посредством безнравственост на държанието в Народното събрание.

По-рано и военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че оставката е била неточност .

Политологът Петър Чолаков пък разяснява:

"Още през вчерашния ден, като чух думите на Борисов, че господин Главчев си е изпуснал нервите, стана ясно, че ще има рокади на председателския пост на Народно събрание. Дали е бил помолен да си подаде оставката или самият той е решил да го направи в името на националния интерес, както сподели господин Цветан Цветанов, това няма никакво значение. Аз не бих драматизирал дотам, че това е такава огромна победа на Българска социалистическа партия, тъй като в последна сметка новият ръководител на Народно събрание е Цвета Караянчева, която още веднъж е от ГЕРБ. Просто една фигура е заменена с друга. Тези лични промени са част от стила на Бойко Борисов ".

По тематиката се изрече и доцент Иво Инджов, специалист по политически връзки:

"ГЕРБ и водачът Бойко Борисов отиграха ненапълно сполучливо създалата се извънредно неприятна обстановка за тях – настояването за оставка на ръководителя на Народното събрание в навечерието на европредседателството и броени дни преди визитата на шефа на Екологичен потенциал Антонио Таяни , който би трябвало да държи тирада пред Народно събрание.

Очевидно Българска социалистическа партия се възползва от слабостите в стила на правене на политика на ГЕРБ и доста удачно нападна политическия си съперник. Оставката на господин Главчев беше предшествана от оставката на министъра на опазването на здравето. Там Българска социалистическа партия нямат водещата роля, само че натрупват оставки. Създава се усещане за неустойчивост на ръководството ".

Политологът Първан Симеонов също разяснява пред "Фокус ", че Главчев е направил явна неточност, тъй като Нинова не е споделила нищо, поради което да бъде изгонена.

„ Българска социалистическа партия ще играе на нерви. Е, това стана – ГЕРБ си изпуснаха нервите. Нормално ", добави той.

Симеонов добави, че след всичко водачът на "Воля " Веселин Марешки си е вдигнал цената , тъй като е станало ясно, че в случай че имаше гласоподаване на оставката, значително неговите гласове щяха да са решаващи:

"ГЕРБ и Патриотите са много близки и работят в синхрон. По всичко проличава, че Веселин Марешки е политически питомен и работи по този начин, както биха поискали ръководещите, най-малко към този момент. Знаете, против него се работи доста съществено. С едната ръка бият, с другата галят. Така вършат ГЕРБ с всички свои близки или далечни сътрудници ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР