В интервю за БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази

...
В интервю за БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази
Коментари Харесай

Хампарцумян: Дано еврозоната не се отложи, тя има смисъла и на геополитическа котва

В изявление за БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази вяра датата за влизане на България в еврозоната да не се отсрочи, тъй като с изключение на всичко друго, това съгласно него има смисъла и на " геополитическа котва ".

" Засега това е заявено от страна на европейските институции, признато като наше предпочитание. Не бива да забравяме, че ние се причисляваме към една релативно добре работеща система, а не тя към нас. "

" Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия стопански триумф или крах, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче отново съм си толкоз висок. Не бива да виним еврото за личните си страхове и неуспехи ", разяснява той.

" Превалутирането ще бъде за сметка на страната, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се схванат с страната по какъв начин това да стане, без да бъде за сметка на жителите ", изясни банкерът.

При ипотечните заеми няма да има закръгляне.

" Най-вероятно ще е автоматизирано, тъй като преподписване на подобен огромен брой контракти административно би било призрачен сън ", уточни още Хампарцумян.

" Следва да разграничим естествените инфлационни процеси – повишаването и без еврото, от предстоящи резултати след въвеждането му, разяснява Левон Хампарцумян.

По думите му, " има други фактори, които вършат нещата по-скъпи и подхранват инфлацията ".

Дори след гратисния интервал за продан на левовете, " тези пари са обменяеми постоянно, единствено че в Централната банка или банки, които ще го създадат това ", в случай че отидете в Централната банка, това ще бъде гратис отсам до края на света ", увери банкерът.

" Стойността на тези пари не изгаря от смяната. Има калкулации, че в Германия към момента по къщите има към 30 милиарда марки ", добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР