В интервю за Блумбърг в резиденцията си в сръбската столица,

...
В интервю за Блумбърг в резиденцията си в сръбската столица,
Коментари Харесай

И Вучич анатемоса Путин: Не можем да подкрепим Русия - Крим е Украйна, Донбас е Украйна

В изявление за Блумбърг в резиденцията си в сръбската столица, Вучич направи най-категоричните си мнения против нашествието на Русия в Украйна, отхвърляйки териториалните искания на Москва и заявявайки, че райони като Крим и Донбас принадлежат на Киев.

" Ние през цялото време казахме, че не сме в положение и не можем да подкрепим нашествието на Русия против Украйна “, каза Александър Вучич в изявлението си за Блумбърг.

" За нас Крим е Украйна, Донбас е Украйна – и по този начин ще си остане ", сподели той пред финансовото издание.

Сърбия исторически се е опитвала да балансира своите геополитически и стопански ползи сред изтока и запада, само че мненията на Вучич акцентират постепенната смяна след нахлуването на Путин в Украйна преди съвсем 11 месеца. Това е значимо, защото европейските съдружници се пробват да изолират Русия, като континентът е изправен пред най-опасния интервал след Студената война.

" Ние не постоянно сме радостни от някои съветски позиции ", сподели Вучич. " Имаме обичайно положителни връзки, само че това не значи, че поддържаме всяко едно решение или множеството от решенията, които идват от Кремъл ".

Откакто Москва нахлу в Украйна през февруари предходната година, нежеланието на Белград да се причисли към Съединени американски щати и Европейския съюз в глобите против Русия сложи Сърбия под засилен напън да приключи връзките си с Путин и неговите енергийни доставки, макар че войната удари стопанската система и докара до скок на инфлацията.

Сърбия е измежду най-силно подвластните от съветската сила страни. Страната разчита на поддръжката на Русия от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Косово, чийто суверенитет и участие в Организация на обединените нации Сърбия не би подкрепила.

През последните месеци обаче Белград стартира да се дистанцира от орбитата на Русия в енергетиката и си сътрудничи със Съединени американски щати и западните сили в опитите за реализиране на трайно споразумяване на казуса с Косово.

 

Руската група наемници " Вагнер " пусна реклама в Сърбия този месец, търсейки новобранци, които да се бият в Украйна. Вучич обаче беше корав: " Вагнер няма да направи това в Сърбия ", сподели той в изявлението за

 

Блумбърг, цитирайки закони, които не разрешават на сръбски жители да се причислят към военни формирования.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР