В интервю за "24 часа" кметът на Свищов Генчо Генчев

...
В интервю за "24 часа" кметът на Свищов Генчо Генчев
Коментари Харесай

Кметът на Свищов Генчо Генчев: Макар да съм от БСП, имам подкрепа от правителството

В изявление за "24 часа " кметът на Свищов Генчо Генчев разяснява изказванието на Кирил Добрев от Българска социалистическа партия, че с разпореждане на Министерски съвет се разпределят непозволено средства към избрани общини, най-много общини, в които има кметове на ГЕРБ.

- Г-н Генчев, като един от знаковите червени кметове - на Свищов, склонен ли сте с Българска социалистическа партия, които се оплакаха от държавното управление, че алените общини не получават средства от бюджета. Кирил Добрев изнесе данни, че с три постановления на Министерски съвет от последната година милиони са отишли в общини на ГЕРБ и на Движение за права и свободи, а тези на Българска социалистическа партия са мощно подценявани. Какъв е вашият опит в Свищов, по какъв начин се развива градът ви?

- Свищов се развива сполучливо с помощта на политиките, които следваме, както и финансовата непоклатимост във връзка с застраховане на средствата - било с европейски средства или с държавно финансиране, и с поддръжката на държавното управление. В лицето на господин Борисов срещаме извънредно добра поддръжка и връзка и не мога да се оплача.

Не бих споделил, че съм знаков кмет на Българска социалистическа партия. Тази партия ме е подкрепила, само че всеки кмет работи първо за хората, без значение политическата принадлежност. И с положителната съгласуваност и с положителната политика, най-много потребността на хората - при срещите ни с тях и с народните представители, има чуваемост за решение на проблемите.

Свищов на два пъти - и 2017 година, и в този момент, получава средства от разпореждане на Министерския съвет за това, от което сме имали потребност. Помолили сме както народните представители, по този начин и държавното управление, да помогне за инфраструктурата и за казуса с безводието на село Хаджидимитрово, който от 30 и повече години не може да бъде решен. Не е обикновено в XXI век едно обитаемо място да е на воден режим толкоз години. И съм извънредно благополучен, че за първи път се отделя такава огромна сума - 200 хиляди лв. от постановлението, и с план, финансиран от Министерство на регионалното развитие целево.

- Т.е. вие не се оплаквате от липса на връзка и внимание от страна на държавното управление в разпределянето на средствата, както доста ваши червени сътрудници очевидно. На какво се дължи това?

- От постановлението над 100 български общини са получили средства. Всеки сътрудник е кандидатствал на един или различен принцип. Когато в предходни години нашата община не е получавала такива финансирания, а останалите са, ние какво да вършим - да се сърдим ли? Всичко е разговор, съгласие. И когато се изправиш и защитаваш, когато искаш казусът на хората да бъде решен, няма по какъв начин да не бъдат чути нашите претенции към избраната власт. Това разделяне на червени, сини общини... Ами ето, Движение за права и свободи също са съпротива, те също са получили общините им средства. Те не са отделени от всички останали.

- Кирил Добрев видя в това пазаруване на парламентарна поддръжка от страна на ГЕРБ към Движение за права и свободи.

- Пак споделям - аз съм определен от хората и пазя ползите на хората. Това е главната ми задача. Това, че срещам поддръжка от държавното управление, може да не се харесва на останалите, само че аз не мога да отрека поддръжката, взаимоотношението и разбирателството с кабинета. Поставил съм проблемите и въпросите, които би трябвало да бъдат решавани.

- Каква е вашата рецепта за добър разговор на опозиционен кмет с държавното управление?

- Това е дипломацията - да работиш непрекъснато и да отстояваш ползите на хората пред националните управляващи. Рецептата ми е непримиримост, неизменност и търсене на метод за решение на проблемите.

- Но не ви ли прави усещане разпределянето на сумите - от 111 милиона общини от ГЕРБ получават близо 73 млн., на Движение за права и свободи - 28 млн., а единствено 5 общини на Българска социалистическа партия получават 2,2 млн. лв.?

- Всеки изборен регион има свои народни представители от няколко политически сили.

В лицето на локалния лидер и представител на ГЕРБ Цветан Цветанов имаме един извънредно мощен и основен народен представител. Поставили сме му въпросите и това е преимуществото - че от ГЕРБ лидер на листата във Великотърновски район е господин Цветанов, от който срещаме безрезервна поддръжка. Свищов в годините изостана в доста неща във връзка с инфраструктура и има доста да наваксва.

- Изтъквате Цветанов, а локалните депутати от Българска социалистическа партия не ви ли оказват помощ?

- Депутатите от Българска социалистическа партия са в обстановка, в която не могат да обезпечават финансиране. Но те са и извънредно едва дейни по отношение на работата си с общините тук.

- Затова ви се постанова да търсите рамо от ръководещите, с цел да може да решавате проблемите на хората, по този начин ли?

- Аз съм подсилен от Българска социалистическа партия, получих политическата поддръжка на Движение за права и свободи и на ГЕРБ. И община Свищов още през цялото време получава финансова поддръжка от държавното управление. Например с индустриалната зона - предходната година държавното управление даде гаранция, че ще ни върне казармите за развиването на града и превръщането им в индустриална зона. Факт е. Имаше проблем с тръбопровод - министър Нанков се намеси и ремонтите и гаранционните периоди от компанията реализатор от 2010 година още веднъж са факт.

Не мога да отрека неща, които се случват за положителното на съгражданите ни и да кажа - извинявайте, само че аз не желая средства, аз съм от Българска социалистическа партия и хората да страдат поради това, че политическата поддръжка не е вярна. Затова е един добър ход на всеки политик да се замисли - не да гледа цвета на партията, а че е определен от народа и би трябвало да работи за него. Това схващане от държавното управление е извънредно положително. За каквото сме търсили поддръжка - както от министъра на образованието, по този начин и на районното развиване, на обществените действия - в никакъв случай до момента не ни се е пречило. Работим ръка за ръка, съгласно нормативните законови уредби, доста проблеми има община Свищов. Да не споделям и с опазването на здравето, където още веднъж помогнаха и Станислава Стоянова, която е народен представител директно от Свищов, и Цветанов. Търсили сме и народни представители от Българска социалистическа партия, само че просто не са в позиция, в която могат по някакъв метод да спомагат и да оказват помощ.

И друго, при служебното държавно управление на Герджиков - Българска социалистическа партия имаха опция, само че уви, нищо не помогнаха за тези 3-4 месеца.

На общините е нужен финансов запас, с цел да вземат решение проблемите на хората. Не би трябвало да се разделяме на червени, сини, черни и всички останали. Аз ръководя с 4-странна коалиция. Ако разделям обединението на ГЕРБ, на Българска социалистическа партия и на всичко останало, по-добре да хвърля пешкира и да се отхвърлям от работата си. Трябва да работим за хората и да чуем техните проблеми. Когато човек загуби връзка с хората, той губи всичко.

- Колко пари сте получил от държавното управление за последната година и половина?

- 1,2 млн. лв. с 2 постановления. 500 хиляди лв. бяха отпуснати за асфалтиране на улици в града ни, които са в окаяно положение. Сега получавам 500 хиляди лв. при срещата на Цветанов с 15-те кмета на обитаеми места в региона, на която те показаха своето възмущение от това, че инфраструктарата там е извънредно неприятна, доста дупки, тиня до колене газят. Техният глас беше чут. Ето защо приказваме. Не единствено да остане на приказки. И с това разпореждане въпросът се реши, тъй като община Свищов няма толкоз средства да задели. Ние ще заделим половин милион лв. в настоящите поправки на обитаемоте места, само че те са извънредно незадоволителни за покриване разноските за асфалтиране и всичко останало.

Кметът на Хаджидимитрово сложи казусът с безводието - не може в обитаемо място с 500 души да имаш вода по 1 час дневно. И с това разпореждане ще има 200 хиляди лв. плюс 200 хиляди от Министерство на регионалното развитие, с цел да можем да подменим целия тръбопровод и водопреносната мрежа.

- Кметът на Хаджидимитрово от коя партия е?

- От ГЕРБ.

- Вие член ли сте на Българска социалистическа партия?

- Не.

- На идващите избори с каква формула смятате да се явите?

- Труден въпрос. Към този миг не съм решил в каква формула и в какъв формат ще се явя. Има още време да помисля за себе си и изобщо дали ще се кандидатирам като кмет. Защото, почтено ви споделям, отчаян съм.

- От какво?

- От доста неща, които мисля да запазя за себе си.

- След като Цветанов сподели, че червени кметове ще пристанат на ГЕРБ на идващите избори, вие бяхте първият обвинен.

- Няма неприятна вест. За Свищов се научава, когато и се приказва. Но ето отново една клевета. Хващат някой и го нарочват, че ще става претендент от еди-кого си. Няма неприятно в това, всеки има право на избор.

Пак споделям - един кмет би трябвало да служи на хората - да бъде измежду тях, да печели доверието им и като си замине, да остави дълбока диря след себе си с направеното. Това, което сега се случва в Свищов, не е правено в околните 20 година - такава огромна инфраструктура във връзка с плановете, на реализирането на финансовите средства и приходи от Европейски Съюз, от помощта, която срещаме. Работим извънредно добре, оперативно и бързо и с европрограмите.

Повярвайте ми - през 2015-2016 година съвсем няма община, която да е направила нещо огромно. Тази година - 2018 година, мога да кажа, че това е върхът на инфраструктурните планове - обществени, просветителни, културни, във връзка с спорта. Толкова широкообхватна активност в община Свищов в никакъв случай не се е разгаряла. Благодаря на държавното управление, че макар че съм повдигнат от Българска социалистическа партия, срещам извънредно добра поддръжка и връзка.

Визитка

Роден на 26 април 1980 година в Свищов

Завършил Професионална гимназия по ветеринарна медицина "Проф. доктор Д. Димов " в Ловеч. През 2014 година се дипломира със компетентност "Бизнес администрация ", а през 2016 година със компетентност "Стопанско ръководство " в ЮЗУ "Неофит Рилски " в Благоевград

Кмет на село Царевец от 2007 до 2011 година

През 2012 година община Свищов го удостоява с почетен плакет и диплом за принос в развиването на културата в общината, а през 2013 година - с наградата "Деятел на културата ". През 2014 година регионалният шеф на Велико Търново го награждава с почетния плакет за принос в развиването на културния туризъм в региона

Кмет на Свищов от 2015 година

През 2016 година получава наградата "Кмет на годината ", в категория "Ефективно ръководство на планове "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР