В интервю в неделя сутринта беше обсъждана хуманитарната помощ за

...
В интервю в неделя сутринта беше обсъждана хуманитарната помощ за
Коментари Харесай

Нетаняху наказа министър, който допусна ядрен удар по Газа

В изявление в неделя сутринта беше обсъждана филантропичната помощ за Газа и той сподели: " Не бихме дали на нацистите филантропична помощ. Няма такова нещо като почтени в Газа ". Когато интервюиращият попита дали Израел просто би трябвало да хвърли атомна бомба върху Ивицата, Елияху отговори, че това е вид. След като му беше напомнено за повече от 240-те заложници, държани в Газа, той сподели, че ще се моли за завръщането им, само че че " войната също има цена ".

Само два дни по-рано Елияху написа в Х за унищожаването на целия град, сравнявайки го със Содом и Гомор.

 

 

" Бог научи Авраам, че макар че хората от Содом са били зли и неверни, решението да бъдат унищожени е взето, откакто са чули писъците на изнасилено момиче и не са работили безмилостно против насилника ", написа той. " Има предел на самообладание за злото, което в един миг би трябвало да бъде спряно. "

Последваха поредност от остри рецензии на изявлението на Елияху от цялото държавно управление.

" Коментарите на министър Амихай Елияху не са свързани с действителността ", сподели министър председателят Бенямин Нетаняху. " Израел и армията действат съгласно най-високите стандарти на интернационалното право, с цел да предотвратят пострадването на почтени, и ние ще продължим да го вършим до победа. " По-късно Нетаняху разгласи, че Елияху ще бъде отхвърлен от всички държавни съвещания до второ разпореждане, само че не отговори на искане за коментар дали ще обмисли уволнението му.

Министърът на защитата Йоав Галант осъди " безпочвените мнения " на Елияху, добавяйки: " Добре, че той не е индивидът, който дава отговор за сигурността на Израел ".

Нетаняху наказа министър, който позволи нуклеарен удар по Газа

" Необмисленият, непотребен и безконтролен коментар на министър Елияху вреди на полезностите на Израел, нанася тежки вреди на дипломацията и най-лошото от всичко - усилва страданието на фамилиите на заложниците ", сподели водачът на Националното единение министър Бени Ганц.

Опозиционният водач Яир Лапид сподели, че това е фрапантен и откачен коментар от безконтролен министър. " Той аргументи болежка на фамилиите на заложниците и вреди на израелското общество и международата ни известност ", сподели той. " Присъствието на екстремисти в държавното управление заплашва нас и триумфа ни в задачите на войната - победа над " Хамас " и връщане на заложниците. " Той също по този начин прикани Нетаняху да уволни Елияху.

Лидерът на Партията на труда Мерав Михаели сподели, че министърът на наследството би трябвало да бъде държан надалеч от политиката, заявявайки, че той е " заплаха за Държавата Израел ".

По-късно Елияху разясни, че на рационалните хора би трябвало да им е ясно, че коментарът за атомна бомба е единствено преносен. " Но към момента несъмнено се нуждаем от мощен и несъразмерен отговор на тероризма, който ще обясни на нацистите и техните поддръжници, че тероризмът не си коства ", сподели той. " Това е единствената формула, която демократичните страни могат да употребяват за справяне с тероризма. В същото време е ясно, че Държавата Израел се ангажира да направи всичко допустимо, с цел да върне заложниците живи и здрави. "

Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир, който управлява " Отцма Йехудит ", сподели, че също има вяра, че коментарът е бил метафора.

Нито Елияху, нито водачът на неговата партия вземат участие в групата министри, ръководещи войната в Газа. Те нямат достъп и до данните за нуклеарните военни качества на Израел - които страната до момента не признава обществено да има - или власт да ги задействат.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР