В интервю в края на миналата седмица Василев обяви, че

...
В интервю в края на миналата седмица Василев обяви, че
Коментари Харесай

Средната директорска заплата в държавните болници е 7303 лв. месечно, а най-високата - 19 349 лв.

В изявление в края на предходната седмица Василев разгласи, че има шефове на лечебни заведения, които получават към 40 до 50 пъти от междинната заплата в тяхната болница и че това значи 80 000 лева на месец. 

Според разбора на КТ " Подкрепа " междинното директорско заплащане в държавните лечебни заведения е 7303 лв. месечно, а най-високата получавана заплата е 19 349 лв. - от изпълнителния шеф на " Майчин дом " -София.

Много шефове и на държавни лечебни заведения получават спомагателни трудови приходи като лекари и преподаватели, само че те се регистрират в обособена рубрика в подаваната декларация, показват от синдиката. Тези заявления са налични на уеб страницата на Антикорупционната комисия.

От " Подкрепа " показват още, че остава неразбираемо кого тъкмо има поради финансовия министър, и за какво не се преследва от органите за погрешни данни в декларацията си, както и вероятно за укриване на налози. 

Заплатите на шефовете на частните лечебни заведения надвишават в пъти най-високата в държавните и единствено там могат да се видят хонорари от порядъка на 80 000 лв. месечно, пишат още от синдиката.

В разбора се показва също, че междинните хонорари в публичния бранш през 2021 година са по-високи от тези в частния с 8,5 %, а през 2022 година - с 4,4 на 100.

От " Подкрепа " показват, че има голям % " сива стопанска система " в частния бранш, т.е. регистрираните от Националната статистика междинни заплати в частния бранш са надалеч по-ниски от действителните.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР