В интервю пред румънската телевизия Digi 24 TV, премиерът Кирил

...
В интервю пред румънската телевизия Digi 24 TV, премиерът Кирил
Коментари Харесай

Кирил Петков: Не мразим руснаците, проблемът ни е Путин

В изявление пред румънската телевизия Digi 24 TV, министър председателят Кирил Петков разяснява публичните настроения на българите към Русия, тематиката за спрения природен газ и вариантите за диверсификация.
„ Ние не приказваме против руснаците. Харесваме доста съветски музиканти, поети, хора от разнообразни културни кръгове и нямаме нищо срещу тях. Реалният ни проблем е с Путин. Трябва да създадем разлика сред режима на Путин и обичайните другарски взаимоотношения с руснаците “, декларира Петков, който посети Румъния в края на април, където с сътрудника си Николае Чука разиска тематиката с газа и опциите за приемане на гориво по тръбата от прилежащата страна.

В изявлението Петков беше запитан за разделянето в българското общество по отношение на Русия и Украйна, а водещата Кристина Килеачу му напомни, че „ ядрото от проруски жители съставлява към 15% от електората в България “. „ Ние виждаме два славянски народа, единият от които нападна другия. Това, което видях по време на визитата ми в Киев, бяха съборени жилищни здания и играчки измежду отломките - ужасяващи подиуми на войната.

Смятам, че всеки съчувствен българин би споделил: „ Не мога да търпя това, няма по какъв начин да наведа глава или да затворя очите си пред тези зверства “. Мисля, че Европейски Съюз сподели ясно точно това, а ние приказваме в един глас с Европа “, съобщи българският министър председател. Той разяснява и рецензиите на президента Румен Радев, който упрекна държавното управление, че е отказало да заплаща на „ Газпром “ в рубли и това докара до прекъсване на доставките от страна на Москва. Държавният глава обществено разгласи, че кабинетът предава ползите на България и служи на непознати, без да загатва кои са те. Освен това изрази твърда позиция против изпращането на оръжия за Украйна, съобщи actualno.com.

„ Той показа мнение, което не е в унисон с нашата позиция. Когато спазиш всичко по контракта, а другата страна спре да ти доставя газ, не виждам за какво ние да сме виновни за това. Мисля, че това дори е опция за България, тъй като в този момент нямаме различен избор с изключение на диверсификацията. Сега е моментът да ускорим процедурата и да го създадем “, сподели Петков.

Попитан за какво българите и румънците се опасяват „ да не ядосат Русия “, министър председателят отговори, че не страхът би трябвало да е решаващият фактор във вземането на решения, а етиката и моралът. „ Лично аз не одобрявам метода, по който Путин взема решение какво да се прави освен в Украйна, само че и в нашите две страни – че НАТО би трябвало да се отдръпна и да не построява военни бази в Румъния и България. Звучи като някаква политика от 19-ти или 18-ти век, когато са се рисували карти на Европа на салфетка. Не го одобрявам и не би трябвало да се опасяваме “, отвърна Петков. Според министър-председателя българите би трябвало да осъзнаят, че НАТО не е в България, а „ България е НАТО “.

Петков разяснява и тематиката с „ компромиса “ за ветото за евроинтеграцията на Северна Македония. Той бе запитан какво ще се случи с връзките със Скопие, в случай че държавното управление му не издържи, на което министър председателят отговори: „ Не мога да съм виновен за нищо следователно. Решил съм, че бъдещето на Северна Македония и Албания би трябвало да е в Европейски Съюз – това е добре за района “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР