В интервю по телевизията американският лекар д-р Дейв Прайс, който

...
В интервю по телевизията американският лекар д-р Дейв Прайс, който
Коментари Харесай

Може да намалим риска от зараза с 99%

В изявление по малкия екран американският доктор доктор Дейв Прайс, който работи с пациенти, заболели от ковид в клиника в Ню Йорк, разказа как може да понижим и сведем съвсем до нула риска да се заразим. 

Той дълго е следил и по този начин е стигнал до извода, че в 99% човек се заразява при контакт с заболели и при пипане на повърхности, по които вирусът е полепнал, а по-късно с немити ръце го пренасяме на лицето, което допираме. 

„ Най-много хора се заразяват при нескончаем контакт със инфектиран или с хора, които са в инкубационен интервал. Практически 99% болестта става в резултат на физически контакт, при пипане с ръце на повърхнина, по която са полепнали вируси, а по-късно и на лицето - очи, нос, уста. Има и изказвания, че можеш да се заразиш от въздуха, само че към този момент наблюденията сочат, че това става единствено, в случай че се подцени заплахата и стоиш на близко разстояние до болен и то дълготрайно време – най-малко 15-30 минути. Ще повторя ясно още един път: масово заразяването става при физически контакт и последвало след него допиране на лицето с мръсните ръце “, изяснява лекарят. 

А немски специалисти направиха лист с 10 предмета у дома, които би трябвало да се почистват изключително усърдно. Светите им публикува вестник Bild. 

Причината е, че по тях се натрупат микроби, в това число и патогенни.

Кърпи . Не постоянно съумяваме да измием ръцете задоволително добре и част от бактериите попадат върху тях. В резултат кърпите събират колонии от евентуално рискови микроорганизми.
„ Сега, когато заплахата от заразяване с ковид е висока, кърпите би трябвало да се сменят на всеки 3 дни и да се перат при 60градуса. Всеки член на фамилията би трябвало да има лична забрадка. След като използваме кърпата, тя би трябвало да се простра, с цел да изсъхне.

Кухненските кърпи и салфетки би трябвало да се перат настрана от облеклата “, поучава доктор Сузана Хугет, завеждащ клиника по хигиена в клиника Asklepios в Хамбург.

Парцалът, с който миете пода.  Трябва да го дезинфекцирате усърдно. Няколко пъти в седмицата го оставяйте във вряла вода и дезинфектант.

Мобилен телефон и таблет. Т рябва да се чистят и дезинфекцират постоянно, изключително, в случай че ги ползвате и отвън дома. Същото се отнася и за слушалките. Използвайте алкохол (60-70%, не повече).

Дистанционните на тв приемник, уредби, клавиатури.  Всеки ден ги забърсвайте с антибактериални кърпички.

Крановете на чешмите.  Трябва да се дезинфекцират постоянно с препарат.

Тоалетната паница и бутоните за вода. Трябва да се почистват и дезинфекцират 2-3 пъти седмично.

Очилата . Мийте ги постоянно с вода и сапун или със специфични кърпички със спиртен разтвор.

Брави и ключове за осветяване.  В дома има доста брави и ключове, които пипаме постоянно. Добре е да ги почиствате постоянни и да ги дезинфекцирате.

Чаршафи и пижами.  Според немските специалисти няма потребност от специфични препарати за стерилизация, задоволително е да се перат на 60  градуса. Ако цялото семейство е в къщи в множеството време, те би трябвало да се сменят един път на 2 седмици. А нощниците и пижамите – на всеки 4 дни. Ако човек се поти щедро, и по-често.

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР