В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна,

...
В интерес на България е Република Македония да бъде стабилна,
Коментари Харесай

Борисов: Договорът с Македония беше подробно обсъден на заседание на НС

В интерес на България е Република Македония да бъде постоянна, единна и самостоятелна страна с ясна евроатлантическа вероятност, което минава през доближаването на двете страни и отвод от антибългарската изразителност, продължаваща през последните десетилетия. Това акцентира министър-председателят Бойко Борисов в отговор на писмо на ръководителя на Народно събрание на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по отношение на упования Договор за другарство, съдействие и добросъседство с Република Македония, оповестява пресслужбата на държавното управление.
Припомняме, че ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също по този начин с писмо до примиера разгласи през вчерашния ден, че не са осведомени с клаузите на контракта, който се чака да бъде подписан на 2 август. Тя акцентира още, че през последната седмица са изразени разнообразни позиции за наличието и формата му, а външната политика на България изисква национално единодушие.
" По наша самодейност, със положението на хода на договарянията по плана на контракт, както и самият план на контракт, бе показан и в детайли разискван на съвещание на Комисията по външна политика на Народното събрание на 5 юли 2017 година преди завършването на окончателния текст на контракта ", акцентира министър председателят Борисов. Според него сходен ход е невиждан, защото, според конституционните условия на страната, Народното събрание се среща с текста на контракта едвам след неговото сключване, когато последният се внася за одобрение от Народното събрание.
" В допълнение бих желал да отбележа, че една седмица преди този момент, по нейна самодейност, министърът на външните работи, госпожа Захариева, срещна с плана на контракт ръководителя на парламентарната комисия по европейски въпроси и съгласуваност по европейските фондове и някогашен външен министър господин Кристиан Вигенин, както и госпожа Деница Златева, заместник-председател на Българска социалистическа партия по интернационална политика ", добавя министър председателят.
Министър-председателят отбелязва, че договарянията с Република Македония за подписване на Договор за другарство, съдействие и добросъседство се водят интензивно от 2008 година. До в този момент са извършени 11 кръга договаряния на експертно равнище. Многократно договорът е обсъждан на равнище министри на външните работи (вкл. от министър Ивайло Калфин и министър Кристиан Вигенин), както и на равнище министър-председатели. " През всичките тези години, без значение от политическата принадлежност на държавните управления, водили договарянията, българската страна поредно е отстоявала едни и същи позиции в български интерес ", добавя Борисов.
Той показва още, че задачата на контракта е с изключение на препотвърждаване на Съвместната декларация, подписана през 1999 година от държавното управление на Иван Костов, двете страни да надградят своите връзки и да препотвърдят своите политически задължения в международноправен документ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР