В Индия при изключителни мерки за сигурност бе открита най-високата

...
В Индия при изключителни мерки за сигурност бе открита най-високата
Коментари Харесай

Откриха най-голямата статуя в света, вижте я

В Индия при изключителни ограничения за сигурност бе открита най-високата скулптура в света, предадоха международните организации.

Церемонията се състоя в щата Гуджарат в северната част на страната. Лично индийският министър председател Нарендра Моди откри бронзовия монумент на Сардар Валабхай Пател, основен водач в битката за самостоятелност на страната. Той беше и първи вътрешен министър на Индия, откакто английските колониалисти я напуснаха през 1947 година

Статуята е висока 182 метра, от които 25 метра са фундамент. Тя е два пъти по-голяма от Статуята на свободата в Ню Йорк. Изграждането на паметника струваше 29,9 милиарда рупии (358 милиона евро).

Издигането на паметника обаче провокира протест измежду локалните етнически общности, които споделиха, че начинанието е доста скъпо и ще навреди на околната среда. За да не провокират те безредици по време на откриването, управляващите ангажираха за церемонията 5000 служители на реда, ситуирани на разнообразни места в радиус от 10 километра от мястото, на което бе открита статуята.

Бронзът за паметника е създаден в Китай, само че структурата му е от бетон и стомана. Статуята се издига над река Нармада и се намира покрай язовир в далечен регион. Тя тежи близо 100 000 тона и бяха нужни четири години за нейното издигане.

Индийският министър председател Моди счита, че статуята на Пател, известна още и като Статуя на единството на Индия, ще притегли доста туристи.

Пател бе прочут като " Железният мъж на Индия ". Той съумя да интегрира другите щати в ерата след оповестяването на индийската самостоятелност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР