В Индия нов вариант на коронавируса увеличи болните 13 пъти

...
В Индия нов вариант на коронавируса увеличи болните 13 пъти
Коментари Харесай

Проф. Кунчев: Смъртността от COVID у нас се повиши заради Кракен

В Индия нов вид на ковид усили болните 13 пъти за месец. У нас също се вижда повишаване на позитивните проби и смъртните случаи. Това сподели математикът от Българска академия на науките проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria ON AIR.

„ Това нарастване не се дължи на индийския вид към момента, а по-скоро на развиването на американския подвариант на Омикрон, който се споделя Кракен. Той се появи януари месец с огромна мощ в Съединени американски щати и за нула време се популяризира в североизток, популяризира се и в други страни от Европа доста бързо. Той е доста по-бърз от предходните разновидности и подварианти ”, добави той.

По думите му в границите на месец този подвариант е превзел и Германия.

„ В България също ще продължава. Имунитетът, който сме придобили от предходните, няма мощно влияние и вие си ги карате един след различен. Сериозен пик не може да чакаме, само че това повишаване не е особено за април месец, тъй като хората не споделят в затворени пространства толкоз. Но казусът е със смъртността, която имаме, тя се увеличи поради Кракен “, добави проф. Кунчев.

Той сподели и данни, в които се вижда растеж на броя на заетите интензивни кревати. „ Това е знак, че ситуацията се утежнява. А май месец може да се чака и индийският вид, който няма метод да не мине и през нас. За година и половина имаме почти 65 000 умряли, не непосредствено от COVID-19, формалните са към 38 000 ", разясни математикът.

„ Може да чакаме пик, в случай че пристигна този от Индия. Той не е със смъртоносни клинични прояви и смъртност. COVID-19, въпреки и леко прекаран, той раздразва болесттите и ги задейства. Ако сте лекували рак по някакъв метод, той се капсулира и раздразва от COVID-19 “, изясни проф. Кунчев.

„ При подвариантите на Омикрон имунитетът от един вид и подвариант не влияе значително върху другия, т.е. няма изгода от добития имунитет. Маската е мярка номер 1. Не би трябвало да си мислим, че сме справили с COVID-19, той може да ни изненада с нов вид, те стават все по-лесно и по-лесно разпространяеми. Нямаме гаранция, че няма да се появи някой, който внезапно да ни изненада – хем бързоразпространяващ се, хем с доста тежко протичане “, предизвести проф. Кунчев.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР